內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
應該差好遠?
定本身諗住將中文字轉到要串字咁?
記得睇過係老毛提出要掃盲
今天我們用的文字跟2000年老祖宗寫下來的是一模一樣?
但一方人卻看不懂?
連名字也用了不一樣的文字?
名正才能言順?
如果唔係中共同蘇共反面,上面班人依家寫緊拉丁文拼音
搵錢黎講 做雞都係最簡單
他她衪牠它會部一樣都係第三人稱, 但係亦好簡單表現出佢指既野唔同
了解漢字結構就會明白, 亦都係了解去感受到文化特色既一種

話麻煩既其實只係佢地無文化同懶

外語好多都係有陰陽唔同既主語名詞啦
男性用詞同女性用詞, 第一人稱同第三人稱都唔同啦
又唔見外國人話要統一?
因為大家都明白呢D係文化既表達
班on9都仲未瞓醒咁,仲做人隻狗做得咁開心
只能夠講中國做呢啲文化入侵做得好出色
好多大陸人而家都仲未知簡體字係點黎,我遇過有大陸人以為簡體字係傳統古時留落

黨變咗你阿哥
殘體字真係好撚柒 不倫不類
6. 香港用正體字,反映我哋尊重傳統
10. 用正體字係我哋尊重自己文化嘅表現

除左呢兩樣其他都同意
話我地尊重傳統文化就太打飛機
除左用字之外,一般人對傳統文化有幾認識
單講寫字
分分鐘筆順部首都未必識

當然我認為正體字係好啲
但大陸人用簡體或者香港人用正體原因都好單純
只係政府話用,而用左就唔想轉
先砌原因話自己用字優越啲
香港人話尊重文化,大陸人話方便書寫
根本都唔關事
中國梗係教佢地聽簡體字歷史悠長啦
呢啲係你中文寫好少少或寫長少少解決到…係你自己特登簡短寫到混淆,而唔係字義本身令人混淆

幾個論壇的帖文:
幾個不同論壇的帖文vs這論壇的幾個帖文
已經清晰好多

要飯的人:
前者你都識就咁叫人乞衣…你想保留原字咪寫「要飯的」呢個已經就係乞衣嘅另一種叫法
後者要食飯的食客,幾可有人寫做要飯的人

一日產車:
前者嘅一日生產一部車,你用日產一車會較易令人理解,後者,你直接用日本車會唔會好啲

冒昧問一句,你係從事記者行業?係寫報紙?仲要專寫標題?
如果係,勸你轉行,唔好諗住寫呢啲有歧義嘅標題去嘩眾取寵
打字年代,易寫有乜用
所以幾時都話英文最好用
內地文盲講簡體既優點同英文完全冇得比
唔寫字仲慳時間啦文盲
改姓「餘」「於」仲好笑
佢好有心好落力扮哂學術討論話係正體字都會有嘅缺點
個po明明唔係講呢啲
想好似越南文咁變哂拉丁字母
得嘅 中國文化咪有草書呢樣嘢
咁潦草啲會唔會寫得快啲
而唔係用啲唔三唔四嘅殘體字囉
無簡化原則同規律可言架喎
愛就要簡化
警就唔洗簡化
反正佢地都係打拼音, 繁簡體對佢地黎講根本無分別.
我讀書考公開試都一樣用正體字
聆聽卷五嗰啲jot note都照寫正體但潦草
中化閱讀理解我題題鳩吹大包圍,都全部正體
寫正體一樣可以快,更惶論寫得快未必準
大部分人都用手機,繁體,簡體,對機器來說,沒有分別。

IT9 : DLLM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞