內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
預咗比大家屌:

中學時期趕功課 抄功課 抄notes 同埋通識科啲文都會夾雜殘體字。尻Hea嘅嘢唔會咁執着,最重要
隻手無咁攰

不過平時練字或者慢慢寫嘢嘅時候都會用返繁體,繁體嘅感覺就係有文化啲
殘體字係中共嘅政治任務
要創造新時代新中國
用一套新文字去改造思想
美其名話令文盲容易識字
但到現代都冇推廣返正體字
就知文盲識字都只係借口
我本身都講緊呢樣嘢
人哋拼音可以打字頭就出晒成組字 效率極高

後尾先發現android個混合輸入法app都有呢個功能
佢可以同時兼容速成、廣東拼音同埋英文

速成同廣拼互補亦都好好用 好多時唔記得隻字點寫 可以打拼音 仲要佢隻拼音係最常用嘅政府拼音而唔係垃圾粵拼

例如打hbo (hi be of)或者non (ngo oi nei) 都出到我愛你

又有打英文字出中文功能 有時唔記得中文點打可以用英文翻譯

其實有心 香港人都可以做到 只係睇有冇人行出第一步啫 電話app都有人整 電腦理應更加容易
以前拉丁化班人鬥死曬,結果現代又玩返
想要方便、快捷,倒不如好似泡菜咁,畫個圓圈、寫個三角形算
厂厂
唔通你講嗰幾隻字用簡體唔同讀音咩?
根本就唔係繁簡問題,係文盲嘅問題
就嚟字都唔用,比個眼神你就知我講咩算
她表示繁體字中很容易出現一音多字的情況,例如「他」、「她」、「祂」、「牠」和「它」的讀音全部一樣,但每個字其實都有不同的意思

都幾廿歲人
學多幾隻字好似攞佢命咁....
成日講快慢,咁佢打字定寫字
大劣講咩繁體簡體點點點丫,
你哋上網咪又一堆字唔俾打出嚟?
唔係真係打拼音出嚟,係真係中文字,同音但係字面讀唔通...
廣東話舉例: 大光燈,佢地可能會打咗大光登,你讀係明但係睇就唔通囉,由其一大段嘢,似係typo個種...
上面有大陸佬駁左
人哋叫你用返甲骨文
唔係講依種,不過都有差唔多問題...
« Shī Shì shí shī shǐ »
Shíshì shīshì Shī Shì, shì shī, shì shí shí shī.
Shì shíshí shì shì shì shī.
Shí shí, shì shí shī shì shì.
Shì shí, shì Shī Shì shì shì.
Shì shì shì shí shī, shì shǐ shì, shǐ shì shí shī shì shì.
Shì shí shì shí shī shī, shì shí shì.
Shíshì shī, Shì shǐ shì shì shí shì.
Shíshì shì, Shì shǐ shì shí shì shí shī.
Shí shí, shǐ shí shì shí shī shī, shí shí shí shī shī.
Shì shì shì shì.
This
正體字
小明走了一天了
呢碗飯好難食
你是最醜樣的姜濤的粉絲
我引用了上帖和前帖的部份內容

無標點情況都經常意義不明
正如一位大陸教授所說
湯要簡單好喝直接清水放味精就好了
幹什麼要一大堆材料煲半天?
就是沒營養嘛
文字一樣要簡單直接用拼音就可以了

但人們只看了第一句….
而家大陸湯都係放味精
有個支那人笑話

每天早上都是被干醒
以前教中文個大學教授講過
圖形字係愈複雜愈好記
唔知中國點解會覺得簡化字便於掃盲
簡化到D字個個都差唔多仲難記
簡體唯一好處係寫得快,但而家個個都打字啦
上面根本唔care
人哋已經被敏感詞訓練到出神入化
佢地連S, ZF, GN都睇得明
你講呢啲天后只係碎料
我唔想同中國大陸人士爭論,嘥氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞