內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
而家有幾可寫字
打字嘅話繁體殘體佢哋都係打拼音架啦
魔還是魔
原本中文係無為第三身分性別
但參考歐語,分性別之後係更清楚
"他她牠祂"個分別,你IQ80應該都識分,而且唔會增加記憶負擔

漢字發展本身有將一字多義分開既趨勢
例如上古"云"通"雲" ,分開2字係更清楚,而且唔會增加記憶負擔
(雲雷霧電同一系統)

簡體將本身分開既字再合一,係反漢字發展趨勢
日本簡化傳統漢字並行
咁日本新加坡 簡化漢字係咩主義?
殘體都有她
條友根本係文盲
反正佢想簡化記少幾隻字,建議佢由 乾 字入手
索性 乾隆變叫干隆,乾坤變干坤
日本只不過係走另一條路,選擇咗將漢字變成咗自己一套體系咁發展,好多用法同中國唔同。現代漢字詞語好多出自日本,人地無認漢字正統,一路只係對唐宋有respect靜靜地學落去

佢地心理陰影無韓國同越南咁嚴重,基本上本土無比中原政權成功入侵過,以前係主動學野,所以心理上無咁抗拒

其實嘈黎無意思,無論人地國家放唔放棄漢字,都spin唔到黃俄孝子玩文化自滅呢段白痴歷史,烏克蘭比蘇聯俄語化咗咁耐都不至於咁啦
一個簡體字文盲既on9例子:
1937年南京失守,守軍在城門留下"誓復國仇"四字

現代中国民族主義重製此口號,因復、複合併為复
簡轉繁又唔識揀字,變成:

誓要復仇,變成「誓要令國仇重複」
有d簡體字簡的有意思
不過應該唔多
例如尘,塵
小土成尘
二簡字仲快添
不如直接廢除文字啦

唔使寫仲快
醫生表示笑而不語
你快得過我一劃
當年班共產黨的確諗過將中文羅馬字母化
形容野既字愈多變 既覆蓋性同精準度就愈高
有效提升訊息傳播既準確性
呢d好多本身都係異體字,只係簡化字運動將佢地標準化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞