內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
要揀字
因為簡體字根本唔符合象形 指事 會意呢啲漢字法則
用簡体字,中国人有無聰明咗?有無工作快咗?

反而蠢咗,因為被中共意識形態操控而不自知
快係快 但寫落d字好柒 又唔夠完整 好似智障唔識字寫出黎咁
我無興趣從事文字行業, 不過同你一樣都覺得其實好多句子有機會令人誤解的話, 都可以寫多幾隻字就清楚啲, 所以見到大家捉啲短句好易有誤會嘅時候, 我覺得繁簡其實都會有呢個問題, 重點在於要變通, 從前古文精簡句短, 但而家想了解返卻發覺一句可以有多種解讀方法, 今時今日大家都唔想太多誤會就唔嫌長氣多打幾隻字好了
其實簡體字係唔係易學啲我都好懷疑。繁體字雖然多筆劃啲,但造字個邏輯性強啲,容易記啲
用"他"做例子真係好低能
知道咗背後原理之後
分人類/其他生物/死物/神 有幾難
是但搵個幼稚園小朋友都識分
呢個係認知問題嚟㗎喎
又唔係法文嗰d 唔同物件都有個"性别"去背
根*
班友有時間去睇下個銀行戶口好過啦
如果計輸入法
常用字打位音字頭會出到一句
可能會快少少

但缺點當然都好大,例如某d唔常用字
佢難搵過速成,速成換頁係space
大陸用個種要一個一個用方向鍵
應該中文本身根本無為第三身分性別, 似係為左跟歐洲語系先整左她, 牠, 它呢d字出來
無錯,簡體字本身係中共為咗討好蘇聯搞出黎嘅羅馬漢字黎,根本唔係為咗農民著想,係為咗訓練未來中國人個個變成黃俄孝子,將自己文化變到唔鬼唔人

俄式漢字根本係違反漢字造字邏輯,所以而家只有日本、香港、台灣仲識識地玩漢字文字藝術,中國人普遍個腦已經認知唔到造字邏輯,創造唔到果啲設計,所以我地睇佢地講句野都係柒就係咁解

結果話比大家知,蘇聯死咗,但實驗成功咗,呢班壞咗嘅副產品仲要定期諗個理由spin
咁懶不如唔好寫/用字
用他做例子證明條友根本唔識
她牠就係上世紀初啲文人亂咁造出嚟,因為覺得總之中文就係落後,要跟英文he she it,同繁簡根本全無關係
簡體字原意係俾文盲易啲學
睇過下啲中國嘅research,漢字拉丁化失敗嘅原因好似有幾個主要原因:

1.日本證明咗漢字唔會係掃盲嘅障礙
2. 掃盲運動喺拼音輔助下發展成功
3. 得漢字先可以兼容書寫到所有中國嘅「方言」,如果文字拉丁化咗嘅話,啲「方言」會慢慢有機會發展出自己一套語言(文字+口語),令各個地方更加容易有山頭主義,成為「國家統一嘅障礙」
牠們是尊貴的立法會議員。
毛語錄都有講,文字必須改革,要走世界文字共同的拼音方向
簡體字本來只係「文字改革」嘅其中一步,
但可能而家睇返會覺得好on9,所以大陸就主力講簡體字係為咗掃除文盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞