內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
語音打字秒殺

屌你D大陸on9仔,殘體字係蘇聯用黎食大陸用,本身就冇優點可言,成班弱智人仕幫歷史遺物護航

「中國新文字第一次代表大會」在海參崴舉行,中國共產黨代表瞿秋白、吳玉章等人與蘇聯共同草擬「北方話拉丁化新文字」,並發表中蘇雙方13條共同宣言:(節錄)「中國漢字是古代封建社會的產物,成了統治階級壓迫勞苦群眾的工具之一」、「要根本廢除象形文字,以純粹的拼音文字代替。並反對用象形文字的筆劃來拼音或注音」、「大會反對中國資產階級的所謂統一國語運動」
魔仍是魔
呢個絕,比返班大陸人睇
人地句子輸入會快啲 (但錯字詞既機會都高啲)
各有優劣
信黨慳時間
文匯報班大陸仔鄭松泰變鄭鬆泰
問題係殘體字好易因為隻字本身就有歧義,而唔係啲字組合成單詞後有歧義
例如「兩天后來港」
係兩個天后會來港定兩天後來港?
寫拼音重快
踢走小香港啦,你支那用飽佢
無可否認以前考公開試每秒都喺度搏殺嘅時候殘體字係真係有用嘅,但中學畢咗業之後雖然打字多過寫字但要寫嘅都一定會寫翻正體殘體字樣又衰,字義又無晒真係除咗快我真係諗唔到有咩優點
繁體字, 代表國家文化
簡體字, 代表黨文化

YYDSSB,6666666
算啦,佢地幾時會認自己D野唔好
講咩罰抄...宜家打字多過寫字...
簡體無文化
班文盲仲想二次簡體
一句講哂 人蠢先學簡單既野
繁體字中很容易出現一音多字的情況,例如「他」、「她」、「祂」、「牠」和「它」的讀音全部一樣,但每個字其實都有不同的意思,例如「他」所指的是男性,而「她」則泛指女性。惟在簡體字中,用來表示「人」的只有「他」一個字,

簡單來說就是「簡體字好用,繁體字好看」。

咁仲點會淨係繁體字好看咁簡單,如果文章淨係用「他」
你跟本唔知佢男定女
LED燈牌正體字出唔曬
跟返大陸嘅用詞,我哋繁體字係大陸簡體字嘅母親,
簡簡回家吧
請個秘書幫你寫仲慳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞