內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間

368 回覆
22 Like 392 Dislike
依家打字多,好少寫字,速度根本差唔多
不過連老高啲支那佬都用正體
佢地好似話用正體啲comment有文化啲
咁多個他出現 明明係閱讀文章方面有幫助
效咩率
而家打字仲多過寫
打繁體同殘體都差唔多時間
梗係用有文化嗰個
其實馬英九呢種講法係比較折衷和少爭議

識正書簡

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%AD%98%E6%AD%A3%E6%9B%B8%E7%B0%A1
漢字必須保留
唔要漢字同放棄中原文化有咩分別
寧願多啲文盲
仲要咁大隻字比人知佢唔識字
英文仲快
最大問題係簡化無統一標準
例如門字部都唔一樣
依家仲簡,好多字都唔寫得

ZF = 政府
TD = 台獨
咁都係講緊好早期

依家隨時連近代史都睇唔明
有時間就學好英文,搵食科學中文版食得屎。簡同繁都一樣
正解
文盲用殘字咪要駁咀
兩隻大陸狗偷偷留下負皮
簡體不嬲係俾文盲用
韓國廢除咪就係因為佢地要去漢化囉,其實越南都廢除咗漢字架,都係因為去漢化,根本唔同國家、種族,早就要棄啦

中共當初搞漢字拉丁化都係為咗做黃俄,文化自我毀滅,做蘇聯附屬國,後來黃俄做唔成就產生咗一車車唔鬼唔人嘅怪物

三代人都係用俄式漢字,個腦已經壞曬,又要爭做漢字正統大哥,咁有咩方法呢?咪只可以定期出黎spin,安撫班唔鬼唔人嘅怪物囉,唔通同佢地講真話,話佢地過億人被撚咩

簡繁嘈得多已經費事嘈,佢地咁文化自信就唔會定期拎出黎講啦,驚人礦識諗野咋
有啲人礦細路真係講繁體字係考古學家先要學架

咁撚樣連KK園都唔請啦
遲下比人捉咗會唔會同佢講唔識字淨係識錄音
我想問今時今日重有邊個唔打字為主......

殘體有乜優勢?
咁用殘體字會唔會好咗呀
個po 問殘繁個分別
你鳩up乜撚呀
屌你智商唔夠60出去入筷子唔好覆po啦
所以好多情況用殘體無想像中咁差

其實個問題唔響「用」繁簡上,係響「教」繁簡方面,繁體背後個文化內容太豐富,學過繁體再去學簡體響各樣使用上會好便捷有得益,三四十年前填鴨教育年代已經教大家用簡體去應付考試做速記等等;相反學完簡再去學繁難度卻是非常高,「學一個字」原來唔單止去學識寫更學埋個字嘅典古變化就好似學另一種語言,大家成日舉例嘅「愛無心」呢啲正正表現出簡體在造字時好大部份刪去了原字最重要的核心字根,都好明顯係當權造字嗰班對文化嘅改造,而簡體使用者改用繁體對他們日常的生活帶來困擾多於便利,所以個抗拒很大。

講返「用殘體字會唔會好咗呀」
對學繁體大嘅人,我夠膽答「會」,好多時你簡到轉數字英文字會仲方便。
對簡體用家,由簡轉繁個難度,未至屸於完全克服唔到,但5成以上嘅用字會好似我哋繁體人由通俗字/異體字轉正體字咁難受,即係「乸西>俹簁],就算繁體人都會心諗個字我意會到就得啦個正字有乜咁巴閉呀
正入地府
冇文化仲咁自豪講出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞