日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
有推動 唔代表真係重點產業 有咩唔清楚
觀光立國只係係口號 如果真係靠咁立國日本就一早滅咗國
https://www.cao.go.jp/cool_japan/

人地內閣府政策喎,你估值幾錢?

相對小眾並唔緊要,日本人唔多得一億人,響外國幾十億人口之中,吸引到兩三億人關注你已經好過你淨係賺自己人錢。
觀光立國, 唔睇政策內容, 都睇下觀光立國字面上既意思
工業日本仍然有優勢
好多方面日本仍然賺緊全世界好多錢
但同時日本平民仍然唔係好有錢 因為啲錢都喺曬財團手上 佢哋都冇義務俾啲錢留返去平民手上 反而可能更加積極進出海外喺當地請人

但呢個情況又唔係特別奇怪美國咪又係咁
其實全世界都係割緊下一代黎養老
問題始終係上一代太多人,然後呢代勞動力唔夠支撐班老人
加稅>更少人生仔更多人躺平>政府收入再減>再加稅>...

That's how boomers' mind operate
等佢哋死咗 日本收一匹遺產稅 然後啲錢落係可能比較願意洗錢既下一代

可能日本政府係咁等

戇鳩
你咪講笑

叫一次雞,經濟效益好搵過你廿個遊客食一次壽司郎
或者去秋葉原夾一百次公仔。

壽司郎啲材料好多都需要進口無得慳。
反而雞係要個人,要個場同足夠嘅熱水。

再少眾賺嘅外匯都係不可忽視。
你就戇鳩
覺得通脹就一定係壞
你睇下香港經濟起飛嗰陣通脹幾多先

日本經濟問題係長年實質通縮
桐生一馬
理想既通漲係靠需求帶動,企業搵到錢,員工有人工加,消費增長

日本果種係政府抽稅搞到啲野貴左,啲人洗少咗錢,企業搵唔到錢,人工無得加,消費進一步減少

咁都唔識分?
工業出口叫賺自己人錢?

乜撚嘢工業出口叫賺自己人錢?

講緊Cool Japan呢啲文化產業呀

本身服務佢地自己一億人口嘅文化產業
只要Cool Japan政策響外國打開到所謂小眾市場,去到兩三億已經非同小可。
你講嘅只係短期影響
事實上啲人總會習慣
2019年加稅8變10%嗰下已經睇到,Private Consumption過兩季就升返上去,講緊當時仲係爆緊COVID

負擔大咗嘅只係中高年同單身

你想慳就結婚生埋仔,或者買車買樓啲補助就賺到返嚟。
不過睇英國咁多2手店英國直頭連個消費市場都帶唔起,20%VAT根本令人唔想消費,本地生產完全唔夠Amazon 淘寶貨鬥,依家通脹高直程迫到班人罷工加人工
就算有嗰兩三億人大部分都係啲低消費群眾
呢啲文化產業點先可以產生到同工業相當嘅經濟價值?求你指點一下細佬
日本文化對外輸出咁多年,個market一早飽和哂。
同你講都嘥鳩氣
所以唔好怪人一開始就話你戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞