日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
冇諗過嘅觀點
日本對日本人嚟講太舒服
連睇西片心都有配音
根本冇外語環境
加稅小事
成個日本沉都走唔到
根本就係開新稅嚟補貼啲人生仔

由遊客,老人同唔生嗰啲去支援生嗰啲。
好合理,特別係儲蓄高嘅老人。

我覺得下一步要取消零售層嘅旅客免稅措施。
一早就要取消免稅
免稅比人玩到爛哂

不如行番楢山節考個套

後生仔唔會老既
因為佢地啲撚屌唔消費 個撚個儲儲儲
學英國咁,20%
取消遊客免稅
收佢哋30%
香港人依然一車車去
除咗網購嗰隻,買嗰刻即刻結算出口可以保留。

賣完先同國稅局拎返,太容易做帳嗰種真係要停。
淨係國稅局請人咁多人查都蝕錢。
有原因
因為老嗰班經歷過bubble爆破
一諗就諗生仔
班後生拍拖結婚都冇錢
淨係補貼生仔有撚用
講到香港冇金融風暴同金融海潚咁
當你話香港recover得快
尾國97 dot.com bubble 更不遜於日本果次

所以講到底係民族/文化/思想既問題
唔係因為經歷過bubble
提高員工生產力咪仲好
改革晒啲戇鳩工作文化
擁抱AI時代
用高生產力推高稅金
人哋黃金年代咪又係勁紙醉金迷

根本係因為日本失落三十年經濟停滯
次次一有少少起色就中埋其他國家金融風暴
所以啲人根本唔信之後經濟會有增長
自然咁耐以嚟就養成咗習慣盡量少洗錢
個種同格一樣,不用分那麼遠
先進國家必定有少子化/人口老化嘅問題
要解決福利支出過高嘅問題基本上就只有加稅或者cut 福利呢兩個選擇
加稅會令納稅人不滿
cut福利會令老人不滿
但經濟學黎講加稅個負面影響理論上係會小於cut福利(政府支出)
原因係納稅人嘅收入因為加稅而減少但整體支出未必會同時減少eg 納稅人可能會選擇降低生活支出 維持存款
至於現實情況係點就真係好睇日本人嘅儲蓄習慣
儲備比率愈高個成本就愈低
後生掛住食玩瞓會俾老野拎左好多野
但佢地因為食玩瞓緊唔知,於是繼續食玩瞓
然後就會愈黎愈衰
日本退休金都要自己做嘢供好多年先有 唔似香港生果金咁派
剩係知佢地企業文化入面嘅終身雇佣制係毒瘤
某D中老年人霸住個位 工作效率慢又唔會俾人炒
之前yen低好多人去外國做
Working holiday啫
玩完咪又係要返日本

台灣已經有一班日本人過咗去,拍YouTube同長居生活啦
香港都有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞