日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
日本應該全力對付韓國就真
完全係最大競爭對手搶生意
40年前咪又係咁迫
美麗新日本
所以日俄本來就冇咩能源合作項目
儲蓄稅,遺產稅
就快10級大地震
唔洗諗咁多

唔講支那同日本呢啲漢字文化圈

連歐洲啲國家都想擺脫你美國獨大影響,佢地英文係好但都唔會訓低俾你屌

Sub-culture?成個Cool Japan就係靠呢啲Sub-culture嚟賺你外國人錢

日文做學術研究<你放心呀,依家仲係大撚把。
精密機械啲研究紀錄同手冊,係全日文嘅。
印尼越南用免費二手日本火車,啲技工都要自己查字典學睇日文Manual。

MNC?依家係依賴MNC主導日本經濟咩?你當香港
當然可以
咁再加加夠2000
殭屍企業係另外一個問題黎唔好混為一談

而家係討論緊通脹係咪可以振興經濟
乜類型企業都好
執左就有人失業
未執既加唔起人工
而家賺到錢既都係大企業
乜鬼嘢叫所以?

Sakhalin-I、Sakhalin-II、Arctic LNG 2呢啲Project你當佢死㗎?
不如講下可以點做
咁你可以試吓用日文寫篇paper submit去academic journal。

講真,日本文化喺西方國家只有好小部分人中意,喺亞洲先比較受歡迎
我表達錯 應該話只佔日本入口好少 唔係你上面講到靠同俄羅斯合作先油價低
I go to school by bus嗰啲?
香港人英文伸渣過星加坡
咁星加坡人普遍英文係好 差過星加坡唔代表唔可以喺香港通行
你覺得Sub啫
但日本甚至韓國係認真搞搵緊真銀喎。

KPOP都係Sub呀,但你過嚟英國睇下呢啲所謂小眾點樣滲透緊佢地文化先。

十年前你唔會見到日式漫畫,依家啲書店點都有一角。
Cool Japan呢啲事業仲擴大緊。
你呢段換左香港同比卡超落去都得
好似班藍絲夾硬幫政府護航
First language都唔好死撚咗佢
新加坡係英語國家

不過佢地初衷唔係單純跟美國
而係民族共融,係華族退一步俾馬來同印度。

李顯龍自己親口講嘅。
點撚樣換?
港幣有眨過咩
睇唔明?
講緊你話做錯都好過唔做呀
日本人唔會反抗
日本執政黨做錯嘢要負責要食後果,香港政府唔駛
淨係呢個已經係差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞