日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
老人係最大票源
咁英語可以喺香港通行?
講到能源

日本油價仍然低到癲
一部分係政府補貼
一部分係俄羅斯合作項目。

所以點解歐美仲會特許日本唔駛全跟G7,都係有啲原因

地理上食俄油俄氣已經係最合理,仲要本身已經有固有合作投資,叫日本停先係災難。
為左保就業人口, 其實付出少少去吊住佢地條命
我覺得係可以
問題係日本既殭屍企業佔用太多資源, 反而令到新創企業得唔到足夠支援

之前新冠既時候, 日本既醫院係用fax機去傳資料上去
更加唔好講日本警視廳仲有foppy碟
你就知日本個問題有幾嚴重
過世俾比多次 仲金 遺產稅最高55%
日本咪示範咗

你啲嘢夠吸引夠高汁
係應該你地自己學日文去認識。

而唔係乜鳩都Localise俾你啲外國人。
日本漫畫近年推動到法國佬自己去習慣返黑白同右翻,呢一點做得唔錯。

英語世界主導呢樣嘢只係一二戰後嘅結果,但唔代表係合理。
已經好咗㗎喇
十年前仲嘔血。
收旅遊入境稅啦
俄羅斯嘅石油佔日本入口嘅好少

天然氣多少少但都係幾%
睇一睇北風與太陽個故仔先
你唔係應該出政策提高生育率咩
例如減少工時
唔係好少
係數以10%計
只係唔過50%,但亦都唔係可以放棄嘅選擇嚟。
2019年計
石油都係4.8%
LNG就8.3%

根本唔多,當然打仗就影響到全世界價格以致拉高價錢
日本仔好死板
話唔埋真係無偷過雞
好簡單咋

呢啲咁複雜嘅問題,安倍經濟學 真係唔一定Work㗎,但叫做有個目標。
不過你唔郁,繼續萬年低息唔Renew經濟結構,遲早都係會死。

點都要有啲嘢變下先會有機會。

有人話老人有資本可以買國債去抵抗
佢又唔睇下幾低息先,係0.7%呀,咁低都買係因為佢仲算保值。

割呢班老人固有利益,其實依家眨日圓個效果咪發揮咗。
離境稅2019年已經開始收,每位1000yen,係唔係日本人都要交。
你當日本係cctoy 班廢柴咩
轉響淘寶買嘢,送去日本,係咪就可以避消費稅?
石油9成靠中東
反而LNG仲升咗去到8.8, 煤去到11%
https://www.enecho.meti.go.jp/about/pamphlet/energy2022/001/

其實我懷疑2022條數會更加難睇,俄油會倒升。
收我囉 收我囉
我OK架
宜家人地美國係大佬你地就全部同我乖乖地去學英文!學唔好就收皮!

但唔代表係合理?美軍,美元霸權就係道理!

攞漫畫呢啲subculture 嚟講
夠大把on9因為kpop走去學韓文啦
咁你咪試下用日文做學術研究,用日文喺日本搵MNC啲工囉
廢炎搞到奧運完全失敗
呢到蝕左幾多錢
收工尾班車

開工迫始發

生你老母閪咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞