日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
講公平條友傻
日本民族主義文化咁深
啲人係點都唔會走
去轉Vancouver
一堆後生過嚟搵食
垃圾國家根本點救都救唔到,以為投下票就改善到問題會唔會太天真
喺話事嗰班戇鳩姐
日本人大部份都屌撚到佢哋仆街
安倍死左就冇人阻止到e招
日本唔止消費稅,仲開緊好多垃雜稅
人工冇乜升仲加稅,唔屌就怪
唔係work唔work問題, 而係無得揀
財政不外乎開源同節流
但日本呢幾十年都係財政赤字, 要靠發國債去填氹
而隨住人口老化, 社福以及醫療支出只會增, 不會減
再加上日本黎緊要大幅增加軍事預算
所以唔好話節流, 開支只會不斷升高

而開源, 一係就刺激經濟, 推動產業發展革新, 或者鼓勵新創企業
但問題係, 日本無錢, 而且現時大環境經濟都唔好
最慘就係日本以往既支柱產業, 都一個接一個倒塌, 連汽車都俾中國過頭
至於新創企業, 2023年截至3月, 全球獨角獸企業1200+, 日本只佔6家

所以, 日本要開源, 就只係得返徵稅
問題係消費稅已經係2019年加左1次, 2024年又加
只會令到日本國內內需市場更疲弱
日本能源同糧食都係極度依賴進口, 而日元弱勢, 而家已經去到146
本身就令到日本既物價上升, 黎緊再加稅
我真係唔知日本經濟仲可以點搞
終身雇佣制冇左好多年了
而家企業升職多數都係靠年資
架仔?
日本起碼知自己面對緊咩問題

香港仲懵下懵下,本身人口老化,仲輸入緊老人,仲想加老人福利,根本係自殺式行為。
凍食先係,熱食都係VAT
咪撚玩啦

即使8~10%本身都仲係偏低。
點樣玩自己國民呀?你講英國又唔撚熟,你睇下英國都唔係下下免VAT,都只係一部分如奶芝士可以收低啲VAT,仲要只係COVID期間臨時措施,唔知會唔會長期化。

銷售稅可以響全年齡層甚至遊客收到返嚟,所以反而係加銷售稅先合理。
究竟有幾多人唔識經濟 先負皮
唔通因為你去日本買嘢貴嗰8~10%就瓜瓜叫
唔諗下眨值對你幾大著數

薪俸稅,利得稅 呢啲觸及唔到退休老人。
要賺返嚟,唯一方法就係生育。
無話得定唔得
直接稅,少部分有錢人交多啲稅
間接稅,全部人一齊交
選擇題啫
出現了 無限loop
咩拎左好多野唔知姐
你係日本仔你可以點做
正式宣布亞洲全部垃圾國家
有長期通脹,經濟變好先有得加薪。

反而係老人啲唔郁嘅錢實質上慢慢眨值,呢個先係安倍三枝箭嘅核心所在。
日本仔人工有冇加過?
人工追唔上稅率 搵邊個同你生
架船坐唔到咁多人,唯有放棄年青人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞