日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
日本現時非正式員工比例仍然有3-4成
而日本出現勞動力短缺並唔係好現象, 亦係勞動人口減少中

至於你講新錢, 日本有乜野新興產業上左黎
呢幾十年, 日本一直都係資源錯配, 唔好話新產業
連傳統產業都俾其他國家蠶食
所以乜野係新錢, 新錢係邊度黎
所以咪推大Cool Japan,呢啲係文化產業嚟唔係咩小眾,再拖動旅遊收入呢度已經係錢。
連壽司郎呢啲都算係,其實係推動緊日資供應鏈嘅嘢。

仲有將啲工廠搬返日本又係錢嚟。

呢啲都唔算新錢?
淨係靠出口機械同電子產品咩。
你幾時產生香港政策係想搞好香港嘅錯覺?
日本在海外賺的錢相當於GDP一成

日本經濟從國外盈利的趨勢不斷增強。7~9月的分紅及利息等收益金額按年換算超過50萬億日元。10年時間增至原來2.8倍,相當於國內生産總值(GDP)的近1成。日本企業在全世界推進的併購(M&A)等結出了果實。這種收入一部分留在了當地子公司裏。如果不回流到日本國內及分配給家庭收支,日本內需將減少,可能無法支撐經濟增長。

🤔其實日本仍然好有錢,亦都從海外賺好多,只係啲好多錢未必落到平民度。但呢層我有覺得冇乜特別奇怪,英美都係咁上下,平民一樣無咩錢。係少數資源多人口少國家先可以咁均富。
首先搞清楚乜野叫新錢, 呢個詞, 係來自英文new money
簡單講就係之前無, 而家有, 白手興家, 用係產業上, 係新興市場, 或者新興產業
旅遊業一向都係日本重點產業, 所以完全同新錢無任何關係
最多只係係現有基礎上開拓市場, 但係唔會帶來新既增長動力

真係要講, 日本既氫能車先算係新錢, 但係明顯係錯誤時間推出
結果就係日本係電動車市場完全失敗

而家既事實就係日本只係得返傳統產業去支撐經濟, 但完全唔見新公司頂上黎
呢個先至係日本既致命錯誤
日本算均富喇講真
上面有人話日本後生月光族 其實好多20代都應該儲到錢

厚生労働省の国民生活基礎調査(2019年)によると、20代の平均貯金額は179万8,000円という結果になっています。

19年來講20代平均都儲到180萬yen
氫能車呢啲只係新機會,點解係新錢?
佢一樣要依賴傳統技術去頂住佢。

你睇落日本電動車失敗啫,但事實上都未有人真正成功。

反而佢地下一步固態電池有機會跑出。

反而正正係因為全世界過渡到全電動並不順利,Hybrid呢啲過渡技術成本優勢都仲維持緊。
用最底層有幾慘當標準,完全係誤判。

好似香港咁,你永遠都聽到有人講經濟唔好
但事實流動咗一大堆上中層。

日本一樣。
觀光一直係日本嘅重點產業邊度聽返嚟

観光白書では、日本の観光GDPが欧米主要国と比べると低いことを指摘しています。観光GDPとは、国内で生産した観光サービスによる付加価値額のことをいいます。

日本の観光GDPは11.2兆円(2019年)と、コロナ前まで着実に増加してきました。一方、経済全体に占める割合は2%にとどまっており、先進7か国(G7)平均の4%とは大きな差があります

2019日本觀光gdp佔2% g7平均4%
byd吉利等電車海外出口量真係升得幾勁

但係相比日本車仍然係九牛一毛
所以重點要谷

向全世界推廣日本文化嘅優秀
最尾都係銀紙嚟

好多人唔了解日本經濟,覺得啲大公司賺到錢必然自肥
唔係靠呢啲大公司支撐出口,日圓一早直頭冧撚埋。
氫能車至少未來10-15年都唔會有機會可以超越電動車
無論氫能車還是係電動車, 都係要依靠基建去充電, 充氫
事實就係氫能車市場同電動車完全無得比
我連香港邊度有得充氫, 都唔知邊度有

係日本專注氫能車all in時, 其他地方早就雙軌並行
日本D車廠有幾多錢可以燒
日本人唔生的原因係同連登仔一樣的虛無主義及時行樂,同人工反而冇咩關係
幾時話日本All-in氫

人地電池研發無少到

況且,氫最大問題唔係技術,而係氫源,只要電解一平,已經有現成技術可以賣。
日本好多公司一早去海外設廠 。喺海外賺到嘅錢都只係一部分拎返去日本,拎返去日本都唔代表容易投資去更多可能係攞來還債。我覺得日本仍然唔係算均富亦平民唔算特別有錢,但又冇啲人講到咁差,起碼唔怕失業都唔怕買唔到樓
查下"觀光立國"係乜野先
豐田章男
推動政策一回事 實際做成點又一回事啦
收成期殺收割期
日本又精英寡頭政治
好快又會赤化多次
日本嘅strength係佢嘅工業,both輕工業同重工業,從研發到製造,從民用到軍用,完整嘅產業鍊,相對低廉既價格同高質量,佢唯一係冇資源。

Cool Japan呢啲嘢可以有幾多錢?而且一出亞洲就係小眾嘢,仲冇KPop紅
靠旅遊業仲On 9,搞到泰國咁嘅level
所以觀光旅遊係日本重點產業, 有乜野問題, 有乜野誤解, 有乜野唔清楚
日本車廠本來係all-in氫 (國策)
電池無錯係好多日本技術
不過佢地唔專注發展電池驅動既車呢
國家基礎建設(充電站) 都無照顧電車
班友去飲飲食食叫下雞可以貢獻幾多GDP?
散戶 vs機構投資者嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞