日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
大陸再亂落去,日本冇得用佢d低價勞工,仲死得慘
食咩後果
道歉、辭職,換過第二件傀儡上嚟咁呀
淨係加消費稅一樣已經唔會反抗啦
你講既係兩個政府實際既差別

我笑既係你盲撐既講法同藍絲一樣

兩樣唔同野黎
已經開始出現一d無敵の人
你估自民黨唔知堅持三支箭 會有影響,唔知會有人執笠咩
就係佢食住啲影響同後果都要執行
頂多係幫你唔好咁硬著陸。

而香港政府鳩做咩夜市呢啲真係唔駛睇你頭
反正儲備暫時仲係大把,又可以叫傳統地產商配合。

政治本身就係咁難決定,係你要同香港嗰隻小學雞比
少子化
咁仲打壓AV 屌你老母
近 5年d AV題材窄左幾 多
咁星加坡英文同鬼佬比又係差啲嘅。始終冇嗰個文化氛圍
你係真係睇唔明我笑乜定係特登轉移視線

我唔係拎日本同香港,岸田同比卡超黎比

我係拎你盲撐安倍經濟學同藍絲盲撐政府比
諗起公司個鬼佬問我佢地成日can can做乜鳩
No can
咁多人負評
啲留港撚冇見過出咗去闖嘅日本人?
提高消費稅...好撚痴線
我鄧啲日本人慘
佢地係咪無諗過,如果唔令人生活得咁辛苦
生活舒適,啲人自然就會想生
經濟死亡螺旋邊個諗銷售稅依個毒品出黎
你估人地香港呢啲小型地方咩
佢本身就已經係強國

就算出去闖,好多都唔係為咗放棄日本國藉,只係尋找外國嘅機會,根都仲係響日本。

佢地啲商社都有一大堆外語人材,但佢地唔係為咗轉出去外國大公司搵機會,好多都只係幫日本公司開發外國市場,包括勞動力市場。

近年響東南亞做得幾好。
特別係由中國轉移呢一方面。
日本政府面對經濟問題, 用過好多方法去做, 例如發振興券
目的都係為左刺激國民消費, 擴大內需市場, 從而帶動企業投資

日本經濟問題最根本原因係佢地個財政結構
由70年代起, 就已經長年赤字, 依靠發債去填
而日本係經濟泡沫爆破時, 將利率不斷調低
為既, 就係低成本發債去支撐日本經濟

去到後面, 更加出現負利率, 目的就係要逼企業同國民將儲蓄轉化成消費投資
結果係點, 日本成為低欲望社會

日本最核心問題係, 國債係咁升, 但為左減少利息開支, 就要維持低利率
而隨住日本同世界各國息差拉大, 結果就係投資客大量借日元進入金融系統
所以日本既低息環境, 變左做投資客既提款機
銀行資金有限, 變相大量既資金外流, 而呢D資金唔係進入實體經濟, 而係進入股市
所以2008年, 日本宣佈負利率政策之後, 日本下行既股市得到穩定
然後就GOGOGO

至於話要係日本老人個口袋攞錢呢件事, 首先要搞清一件事
就算好似你所講, 老人手上既錢, 面值係唔會變少, 只係價值下跌
所以你要老人手上既錢達到你要既效果
死既都只係年輕新一代既人, 因為佢地本來已捉襟見肘既財政, 只會惡化
所有持日元既人, 手上既資產價值都會同比例下跌
對有錢人黎講, 生活上根本就唔會有分別, 最差情況, 佢地可以放棄一定生活品質
但年輕人月光旅係無得揀

事實上, 日本好多我地覺得好方便既野
就係日本呢個已經病入膏肓社會, 應對社會問題而誕生出黎
>死既都只係年輕新一代既人, 因為佢地本來已捉襟見肘既財政, 只會惡化
點死?自殺死?餓死?
近年自殺新低喎。

年輕人起碼仲有技術學勞動力,可以搵新錢。
成個日本勞動力仲係短缺中,無你想像中咁差。
啲閪工一早淨返啲外國人做。

依家要做嘅係新錢要保持增加有通脹,舊錢眨,咁先實現到財富轉移。
最好笑會順便整死埋本地生產業
原材料比一次 賣出去比一次
正常收銷售稅嘅國家根本唔會發生你講嘅問題

你商業用途買嘅原材料係免稅,稅係響你經營利潤度到收。
即係有錢賺先需要交。
好似連登最鍾意嘅一眾歐美國家都收唔低Vat㗎喎
你又啱
歐洲個d叫vat唔係叫銷售稅
移民唔洗對住佢班廢老就話
真係走唔到
將個雪球推後再滾過,平民更加難生存,出生率更加少,稅率再提高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞