日本經團連:為確保日後少子化財政來源 提高消費稅為可行政策

221 回覆
10 Like 70 Dislike
每個遊客入境收1000yen稅幫補下先
就係要逼日本公司加人工,唔好再玩零通脹,一個數簿用幾十年。

全世界啲嘢都通脹緊,係你日圓唔脹,再係咁落去真係玩撚。
取消外國人實體零售退稅最有效。
廢老應當切腹自盡
安倍個核心就係

啲錢會眨值,老人唔好諗住坐一大舊退休金就可以過世
反而係想民間增加投資基建,而唔係由政府舉債投資,政府個債已經大到鬼咁。

唯有靠通脹眨值,個雪球先唔會再滾大。
入面解釋左加稅得益既係咩集團
Export可以Claim返錢
而果筆錢仲要免稅 好神奇
稅局赤字係因為呢班大財團
你係咪對安倍經濟學有乜野誤解
安倍個諗法係推低日元, 擴大出口
同時保持日本通脹2%以上, 倒逼企業加人工, 同埋帶動進行更多資本性支出
所以安倍三枝既核心, 係要加大國民既生活成本, 去成就企業

講話要利用通脹去令到老人D錢貶值, 係咪唔記得日本有負利率呢樣野
而且老人手上既錢貶值, 其他人手上既錢同樣貶值
但係老人手上錢多, 可以投資其他野, 事實上, 日本國債最大買家
從來都係日本企業同國民, 日本行負利率既時候
有錢人早就將錢放去可以錢搵錢既地方
其他人呢
首先,日圓已經推低咗。

而且老人手上既錢貶值, 其他人手上既錢同樣貶值
呢個當然啦,你唔想眨嘅,只能早啲駛咗佢,投資未來又好消費又好,唔好淨係買國債。
唔係咁樣點逼啲老人嘔舊錢出嚟駛。
輸出免稅本身係好合理,如果唔係點提振出口

唔合理係出咗再由政府退俾你呢個方法
做數呃政府錢太容易(中國人早排搞過出嚟)

係出口免稅計算法要改。
免幾多要完全同你出幾多掛返勾。
同港豬一樣
煮個麵都要落街食
本身用通脹逼企業加人工都本末倒置
人地就經濟好加人工消費增加引致通脹
佢就用結果去推返轉頭勸企業加人工
又唔係法例真係啋你都有味
呢兩年日本通脹升到癲
加人工既企業都唔算大多數
加個d又未必追到通脹
反而好多細鋪頂唔順通脹執撚左
班後生人工少生活費因為通脹生活更困難
拍拖結婚買樓樣樣都要錢
同班冇錢拍拖又冇錢結婚既人話資助你生仔
真係痴鳩線
舒服係合理㗎喎,唔通你英美呢啲國家要學外語先生存到?

成個歐洲非英語國家啲電影都有配音,有幾出奇呀?

係你香港奇怪,要必然依賴外語先可以進行高水平嘅學習同生活。
跟住電影成日要靠字幕。

近年仲要多隻普通話

英美係有外語教育,但大多都係拉丁語系而且唔學完全唔駛死
係香港唔學英文你先會慘。
搵香港人咪得一係配一件架妹
一定有錢入黎
鬼叫呢個世界係英語主導
歐洲是但一個國家嘅年輕人平均英文都好過香港
100推到150, 而且仲要係2022年開始急跌
我上面都講過, 日本能源同糧食係極度依進口既國家
所以推低日圓既結果係, 進口同數量, 進口額亦會因日元貶值而大量增加
結果就係我所講, 推高日本國民既生活成本
所以呢1-2年, 見到萬年唔加價既日本企業都要走出黎鞠躬加價

仲有就係麻煩用下個腦先
你要老人用手上既錢去消費, 但係日本成個政策都係削弱內需市場
老人可以攞錢去投資日本國債, 年輕人月光族呢

要做到你講既效果, 只有國家瀕臨破產或者重大經濟改革
國家貨幣將會唔值錢時先會出現
所以真係做到你講既效果, 日本經濟應該離死不遠
所以見到咁多人出黎吹捧安倍經濟學, 真係笑而不語
成個安倍經濟學白痴先會覺得係work
殭屍企業你仲嫌唔夠咩

反而執撚咗唔係完全壞事
啲經營模式根本唔合理,最大原因係好多日本人根本唔習慣通脹。

https://www.youtube.com/watch?v=IAJAjPwjFgE
乜都話唔可以加,咪走佬囉,可以點?
香港仲未有先奇怪
終於有人講呢個日本發明出黎既極品 殭屍企業
我手上無數據所以唔敢講, 但估計日本政府每年都揼唔少錢去佢地度
幾時都話上一代最好
經濟起飛又食到
退休福利又食到
仲有大把人養佢

如果有日有後生仔想殺晒班老人家我一啲都唔會覺出奇
因為係出於社會偏心政策造成
本身係因為COVID同埋援助措施

拖到2022先嚟一次過
咪已經偷笑囉

之前就係因為想做但一直做唔到,你班友左慳右慳,夾硬㩒停咗個通脹。
加 1% 稅, 出生率又可以低 d
呢啲企業因為無盈利
所以無交利得稅

除咗低息養住啲人之外完全無產出。

最易見到嘅係啲超老派遊園地之類,真係要執咗佢先掂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞