IT討論區(208) - 有冇工,𝓐𝓷𝔂 𝓾𝓹𝓭𝓪𝓽𝓮𝓼?

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
同佢講investigating 咩具體嘢,睇緊咩module function算啦
你最寶貴嘅價值唔係工作output,你個人性格 技能,好多嘢都好有價值。
你已經好有責任心做曬自己可以做嘅嘢有突,呢到啲巴打都覺得你做得好好,無責任心同唔識team work嘅係你team lead 同腦細,係佢哋搞到你而家咁
唔知你家人,另一半(有的話)點睇呢件事啦,正常都應該好支持你辭職 唔deserve 咁樣 ,如果唔係都幾toxic

Btw 如果你真係只係想要啲理性嘅建議,其實唔怕同佢撐,唔會有人為咗嗰兩星期搞你。
https://www.onc.hk/zh_HK/publication/can-an-employee-suffering-from-psychiatric-illness-caused-by-occupational-stress-claim-against-his-employer?category=23&page=6
照睇
俾得起一兩千可以睇私家精神科
俾假鬆手好多
驚佢條撚咩
你去睇醫生頭痛頭暈肚痛拎SL 醫生點都會開比你
咪由佢check
老老實實,我覺得巴打不如賠錢走人⋯⋯
你咁落去遲早俾ASL 逼死⋯⋯
YOU HAVE LESS RESPONSIBILITIES THAN YOU THINK
巴打你既責任其真係capped to你一個月人工
你同你個銀包過唔去 都唔好同自己過唔去
休息返一個月去下夜繽紛先啦
打工仔遞咗信就有金身
你遞咗信已經行咗最難嗰步
佢性格咁閪肯定會講好多難聽說話想折磨你
當佢耳邊風就得,擺上心俾佢影響你心情先係正中佢下懷
in passive quit we trust
普通REST咪多一層dto

想sl咪落診所睇感冒
無嗰日糧都有診金claim返
佢講難聽說話一係上嚟講
一係就同佢講talk by email 唔舒服講唔到太多
有乜嘢事勞工處見
呢個幫到我,我睇左入面內容!
如果佢再有進一步行動,我會take action
我睇醫生個陣,醫生話唔可以寫精神狀態咁直白
如果可以我都諗住咁做,但好驚佢寫衰我
唔係呀,我都係老海鮮🦞
但未遇過個上司玩咁盡
前提係佢知你病咗 所以呢排做嘢慢啲先
未試過,比完信仲慘過未比
比左一個非一般嘅體驗我

每日個情緒好似坐緊過山車咁
始終大公司,我唔敢亂黎
唔敢慢,驚佢打電話插我
既然你有興趣,我呢兩日揾下香港有無類似案例
其實好多公司都唔係將reference check 擺咁重
Interview 過到就唔使咁擔心
你同佢撐呢樣嘢,對咩人嚟講都好都好花心力好累,特別對比起明明可以㨂hea做
不過最緊要你頂到就得,咁點揀都無所謂
我仲要拎reference letter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞