IT討論區(208) - 有冇工,𝓐𝓷𝔂 𝓾𝓹𝓭𝓪𝓽𝓮𝓼?

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
IT收皮唔係因為啲人想卷
而係因為街外太多仆街吹奏 導致一定要卷
成堆中国人咁款 呢到起左加油站 左右隔離一定要起加油站咁
隔離post係邊到
IT infra / support / devops 討論(10)
https://lih.kg/3427627

呢個po都歡迎既 只係真係未必有人識應你機…
上到岸咪無事 啲大corp 當operating cost
聽agent 講 sales 同 SI 今年差左勁多
更何況fg 前幾年真係無人任叫價
宜家會慢慢變到同big4 咁 鬥chur
非常認同
同埋人係唔應該為工作而生存

好明白心理/精神出現問題嘅人 自己算係半個過來人

亦奉勸各位巴打 有啲野真係唔好死頂 唔好呃自己仲有幾多幾多就完 一心理/精神有咩事 真係唔知需要幾耐先好返 同埋可能一世都唔會去返最初嘅心理 因為有復發呢樣野

仲有一樣野係 個個人都係人 唔該所有人都應該要好聲好氣
原來nestjs 直頭係angular班人有份contribute
不過好似係得cli lint嗰D有用到
nest core好似係冇用到angular嘅嘢 直行express
阿豬阿狗都話做IT
但好多到學唔足就亂跳
攬炒多幾個Project間間請人都無前幾年咁求其
係個post卷姐
早幾年前大家都討論緊pccw hkt ha xerox
今時今日最低要求oocl
over哂
好同意
用賭仔理論
手風唔順就去隔離枱/其他賭場繼續賭
轉場唔好再係呢張枱賭
沒有我跟唔上的公司, 只有公司跟唔上我 (木巴, 2023)
p.s. 仲做緊
點信錯法?
比左啦
chatgpt, copilot 已經replace到大半個junior
我建議盡快辭職,身心緊要好多
呢個情況休息半年都唔過份
又唔係ibanker,唔洗同佢博
做多陣轉工啦,bank大把hea位
俾左就玩吓手指啦
有前同事買咗樓,轉咗入去做
寫Java
出到60k
幾正,返澳門養老多咗個選擇
辭咗職,請左幾日病假,要做到下個月頭先走!
身體唔多好,食咩都嘔 / 屙 , 一坐理位就頭痛
已經無哂工作效率可言

Maybe會同新公司請多幾日假
咁得la, 走左自然抽離到
咩叫卷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞