IT討論區(208) - 有冇工,𝓐𝓷𝔂 𝓾𝓹𝓭𝓪𝓽𝓮𝓼?

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
一同三有咩分別
自己寫起碼知 個business logic
知啲function 點連
接左個爛project 乜鳩都無 叫你fix
手巴三日前既野都唔撚記得個喎。。。
支持
做frontend 面青青
Both
Both係
起埋local k8s?
未必係k8s, 可以只係單純local 著起佢
Local 其實docker compose 通常會方便d
即係local直接連dev試?
會唔會local mock起啲depending services?
Mock通常會用咩framework gen出嚟?
呢家搵緊呢類嘢
睇到有tilt.dev
啲services全部grpc唔知用咩gen好
同啲fake return,都想可以直接UI入

但dependencies更新咗,又要更新啲fake return
唔知點做會順手啲,唔洗人手逐個update
都係睇需唔需要
Integration test就全部mock
dev緊就有時 capture depending services既response用黎做mock, 要試唔同case就改mock data
你local 起db 最小唔計k8個部份,你個web services 行得走得先
呢啲infra當然起咗
係連其他services,Kafka等等
有 code 都叫有得 trace 下你個 flow
如果一堆 API call, 一堆 system call 嚟 call 去
真係自求多福
大學入面ITS好?
呢幾日好靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞