IT討論區(208) - 有冇工,𝓐𝓷𝔂 𝓾𝓹𝓭𝓪𝓽𝓮𝓼?

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
係香港做ML/CV 唔計ibank 商湯 apple 個啲
9成9請你個個都係唔知做緊乜

係香港一講CV 基本上都只係得AI 同埋2D
technical 完全唔洗PhD
例如寫個yolo base既detection system 都鍾意請PhD
而9成時間都花係管理annotator labeling + deployment

如果真心想做
建議上phd 出份top paper
因為冇top paper既PhD好多都入唔返大AI公司
逼左去細公司做d bachelor 都識做既野

好多公司 其實都好似ASTRI個啲濕鳩research center咁
基本上project 扔左比你 一搞就搞幾年 但未必會比人你
分分鍾labeling 都要你做
仲要抽到啲呃funding 為做而做既project
paper都唔會比你出到 浪費你時間
Comment一下

係香港做ML/CV 唔計ibank 商湯 apple 個啲
9成9請你個個都係唔知做緊乜

係香港一講CV 基本上都只係得AI 同埋2D

唔是 但反正大家都係唔知做緊咩/知係呃funding 不用分得那麼細

technical 完全唔洗PhD
例如寫個yolo base既detection system 都鍾意請PhD
而9成時間都花係管理annotator labeling + deployment

是 data engineering浪費好多時間

如果真心想做
建議上phd 出份top paper
因為冇top paper既PhD好多都入唔返大AI公司
逼左去細公司做d bachelor 都識做既野

不啦 香港讀咩撚 出國啦

好多公司 其實都好似ASTRI個啲濕鳩research center咁
基本上project 扔左比你 一搞就搞幾年 但未必會比人你
分分鍾labeling 都要你做
仲要抽到啲呃funding 為做而做既project
paper都唔會比你出到 浪費你時間

是 但屌你老母 呢啲濕鳩野係外國可以水份垃圾pub 係香港連垃圾pub都水唔到

利申 水唔撚到pub既垃圾
唔好 唔好 唔好

不過唔知Java有咩要專心學好
Astri養老黎講幾好
40k-60k
懷疑都係濕鳩ajax?

疫情果時最高升左8倍
俾人壓價是好正常
FG轉工本身叫高3成就好難
除非你本身人工好低
之前係香港某大型research center 做intern
有個algorithm 係用嚟optimize 一個4小時既process
用左幾百萬同大學研發
最後係比random咁做個process 快左1分鐘
「大學研發」呢句代表既係worse than industry
個post推得咁快嘅
呃到你係我本事
影帝mode
咩叫random 咁做?
我本身讀設計,畢業出黎都係做設計,做咗7~8年左右
最近想轉行試下做IT support
雖然唔係IT出身,但對軟件硬件都叫做有啲認識
試過幫親戚朋友整電腦、set router
咁樣入唔入到行呢?
定係要學定啲咩先有資格入行?
有冇set過NAT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞