IT討論區(208) - 有冇工,𝓐𝓷𝔂 𝓾𝓹𝓭𝓪𝓽𝓮𝓼?

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
睇下tech debts lor
我肯睇都冇意思, 又唔會真係改
呢D時候都係匿埋一邊補番/睇書
你有update 就會係個system 前面出現,agent 就會以為你搵工就會聯絡你
搵唔到工..
junior frontend其實expect技術去到咩程度
有兩年經驗 識react fetching tailwind 呢啲基本野
有做leetcode (唔多 暫時淨係操咗easy 40幾題)

上一間啲senior話我能力好夠出去搵junior工
但係in咗幾間 pass晒code test都無offer
難in係咪正常文化嚟
英國?
in 幾間算少,in 多幾間囉,另外react fetching tailwind 呢啲基本嘢好多人都識,有咩亮點同人爭先?frontend 少問leetcode (香港)
我唔識tailwind
唔洗識,講出黎唔覺得會加分
有咩要識
香港
啲公司其實想要啲咩亮點

上份工有payment 有authorization
類似patroen嘅web嚟
有出去同客開會嘅經驗
有公司細project即時學新library/framework
識git/bitbucket
識UXUI
同過外國developer合作
team行開agile
自問都算有熱誠

呢啲算唔算亮點
定係好基本
唔係好熟行頭
感覺對junior要求都幾高
抖咗4個月
屋企人係咁催比家用好大壓力

我apply過唔同公司 大概1/10會有interview
in咗6 7間都無消息
幾個frd其他行業in一兩份就入
好似it比較腌尖?
本身唔係已經junior fe
咪好似in番之前咁in
自學緊native
希望識多樣可以高啲機率
我上一間startup嚟 一開頭做design先
返咗三個月比senior推薦去frontend
做多兩年就辭咗
所以唔係直接in fe的
其實都係基本嘢 個個都有 仲要fe咁大競爭
Interview問題係咪都應付到?定係ching叫價高
暫時未遇到唔識答嘅問題
都係傾下計嘅feel

25-27k合唔合理?
我見fresh grad都22k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞