溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
大把香港人都中英夾雜 唔好咁自卑啦
lunch 同break 呢兩個字應該要分開啦lunch 本身就應該係食lunch ,仲邊洗加個break,不如話收工break
果然連登仔去到外國就會變得好通情達理
無咩必要呻。
可以自己能力改變既野就去改變佢
最緊要,樓主呻完,佢都係想大家同情佢 。
之後繼續係果到做, 對佢黎講一黎成長唔到 二黎對件事無幫助。 三黎聽日又上文匯大公 又上崗上線無謂啦
我返過嘅大型又知名嘅鬼佬公司係好精英主義
特別係又有d歷史嘅公司
我之前果間啲法國人好多都返12個鐘,雖然一個禮拜未必係返足6日
佢哋係work hard play hard
即使得一日假放假都chill chill玩帆船, 返工就搏盡

當然你可以搵過第份
不過呢啲公司我諗個pay會好d, 又會有option派
之後你搵其他工競爭力都大d
同埋感覺佢哋好睇loyalty
佢哋係好proud of 自己公司,同時都會留意candidate 係唔係jumpy
吊鹽水咪得
好明顯係公司問題
建議你搵過份啦
邊個比錢?加拿大?
生活水平下降 不了
香港都唔興民主,所以好合理,你地抵比人拉
講句人類性別得兩種都比人拉啦
冇lunch break 點食lunch
點解要接受先,不如話吊鹽水?
唐人老細?
會比中國人打
呢邊講人工通常講稅前, 好小會講稅後.
同埋一係講時薪, 一係講年薪.
藍領冇得開飯暴動都似啦記者突發就全世界都一鳩樣架啦戇鳩
你要攞pr…算啦找到份工已經好好架啦
有好多人都找唔到全職
到你無左份工嗰時先知咩叫大壓力
你都無視上面人哋屌你嘅reply啦
同埋樓主份工唔係淨係得冇lunch break 嘅問題
懶醒完未,阻鳩住曬
點解要take
你試吓間公司喺香港實比人話佢閪

而家鬼佬公司就叫人接受食sandwich
好癲唔洗抖?
有無咁多野做仲要ot2個鐘
稅後對比同其其他人高咪講稅後
聽落18k係叻女價
喺平時最講work life balance 怒屌香港嘅連登講無得食飯
點知比人叫返佢食sandwich
我真係唔知邊邊膠
放低香港啲野同想法係第一歲要做既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞