溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
係加拿大no pay ot真係要告到佢仆街
呢啲真係人權嚟

The usual working time in British Columbia is 8 hours a day and 40 hours a week. If an employer asks you to work more than 8 hours in a day, or more than 40 hours in a week, they must pay you a higher rate. This is called overtime pay. Overtime pay is one-and-a-half times (1.5 times) your regular hourly pay.

https://www.welcomebc.ca/Work-in-B-C/Working-in-B-C#:~:text=The%20usual%20working%20time%20in,times)%20your%20regular%20hourly%20pay.
唔想ot未講唔想ot, 8點都有safety concern? 咁你出親街都有safety concern啦。
番屋企煲劇啦
是的,超哥!
所以如果我移民執英美澳加呢啲地方
我會選擇做藍領
一黎多工揀 二黎冇咁辛苦
個啲地方個市場同勞工法例都係favor blue collar workers
咁睇黎去左的朋友口硬話生活很好。
去london個幾件已經後悔緊,人工月月清咁濟。
澳洲好似好d
抵撚死。

OT到8點,連lunch time都無
仲要周圍跑,你咁撚捱得
你不如返黎香港做audit啦,仲有的士錢claim
你最後兩句係咪矛盾咗?
同啲虫皇一樣
去到人地地方爭人資源,爭人工作崗位
之後喺度嫌三嫌四
相反係香港no pay ot 是常識吧
國際知名嘅鬼佬公司,如果唔係呢幾個字,跟本唔使諗可以quit。就算鬼佬公司都唔一定係好。 H&M, Forever21 都鬼老公司都國際知明,如果就咁做個sales, quit 都唔覺可惜。 外國做嘢唔一定美好,有啲仲仆街過香港。
由細聽到大明明白人鬼佬又蠢又懶工作能力低下冇效率

香港人勤力,聰明,工作效率世一,識變通

結果現實白人勤力過香港人,工作能力同效率都高過香港人,工時仲長過香港人

結果香港人一出到去原來又懶又蠢閪又成日扭計又冇自理能力成個巨嬰咁
應該冇人理
小粉黃
外國好似唔太多密密轉工culture
香港其實都多銀行9-8
Lunch break 一個鐘
連登個文化就係咁
北美工作文化都係chur
加拿大最注重勞工權益
擺到明作故仔唱衰移民
唔洗理樓主呢啲五毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞