溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
they have, no diff to HK
好多唔講政治唔理政治嘅人因為香港無得講政治而移民
北美個隻chur 係可以好難勁個d 卒到你死,視乎你邊行有d 行業勁個d 公司好多都係咁癲不過一般package 就幾好睇你肯唔肯做奴隸
閪公司閪同事就全世界都有,不過我覺得只係香港既比數會大dd
投行忙起上嚟咪又係係個位咬麥當勞食沙律你估真係好chill 成班去高級餐廳坐成粒鐘咩
我唔係話所有人
但有一大撮人好似樓主咁
過到去同心目中嘅天堂差好遠
心理唔平衡

要睇返香港新聞嚟平衡
最好有咁衰得咁衰先justify 到自己嘅決定係正確
6點鐘準時塞爆晒個地鐵站啦
香港都大把廢人hea工啦
連登都成日講

咁又點
每日開幾個po 嘅人正常極有限
邊度都有閪工有好工架啦
過份美化一個地方都唔是好事
真心香港有幾toxic
係有唔少特定行業或者公司要ot
但其實你要比較的話大部份人都係準時6點就塞爆巴士站地鐵站

同埋香港人返工真係工作為主
同日本韓國比已經少好多麻煩嘢
笑死
外國人做嘢唔使睇deadline,唔使睇productivity唔使睇kpi

個個外國人都好善良咁最擔心你放飯未,有冇準時走多過公司賺唔賺錢
你班咁嘅賤種blame the victim仲好意思叫返人超哥

不如直接話呢道只可以讚唔可以彈算啦

連登真係相反立場嘅文匯大公
老細只求打個和,大家開開心心放個飯
庇護工場都無咁Chill

鬼佬:雖然聽日就deadline要交貨比客,不過唔緊要㗎,最緊要係勞工權益work life balance,你哋走先啦
Downtown 返工?
唔好屌佢啦
樓主都係比連登水咗嘅受害者
你最弊係畢業未直接接觸過社會大學生活就直接過左去
如果喺香港做番一年半載野先過去應該會易習慣啲
外國同香港比嘅好處唔係啲人善良啲
係因為有政府政策逼要賠ot
仲要有啲地方好似ot要賠雙鐘

計住數先趕你走咋
真係以為外國人心地善良擔心你遲咗返屋企食飯
真係笑撚死
假膠多
如果佢有OT paid 我唔介意開足24個鐘
BC省規定OT每個鐘人工乘1.5倍喎,如果冇OT錢,擺明樓主入咗西公司啦,建議轉工解決問題

早排我公司有緊急job OT咗幾日,之後見到張paycheque好開心
香港都好多人fresh grad 冇呢個數
佢稅後係加拿大有呢個數應該算幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞