溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
返過big 4 未?咁都話chur
Freshgrad 就唔好係最需要拼搏既時候選擇安逸,邊度到係咁講。

尤其份工可以學到野,fulfil 妳career aspirations
拉乜鳩
香港lunch break 短=閪工,香港人仆街,移民!
加拿大無lunch break= 加拿大唔興,食三文治咪得,返過工未!?
不如做住麥記茶記先
OT LUNCH TIME 哩D 野, 你肯QUIT 可以玩到好撚大
做clinical research可以WFH咁奇特?
你平日淨對住文件同文字做research?
有冇錢讀master?
讀完master應該好啲
唔鐘意返香港囉
一份工就對比到🤡
香港得一個鐘都連登屌晒老母咁
冇,都係呻下,離開香港就係因為覺得working culture toxic,而家我又jump返去一個toxic過香港嘅地方有啲唔知自己為乜

有無諗過如果唔係toxic,根本唔到你做
你份工一定係香港人老闆,你on9姐唔睇清楚
剩係講衰野⋯有無好野架,比如啲同事開明啲,自由啲個啲
我知你慘,唔好上連登請呢的,只會得到負評。
加油努力搵工
第一日我已經留意到同事(全部都係canadian)冇人會take lunch break,一路做嘢做到放工。我以為放工會準時,點知嗰個都overtime,而且係unpaid(佢哋話會喺第二日take time off)。

連登仔明明話外國返工朝10晚5,fg5皮,個個金髮長腿鬼妹好爽架喎
咁講啦 有啲鐘意講自己care所謂自由同香港政治變成點 所以移民 但走咗之後有幾多個會真係積極參與當地議題同政治
好多人移民前連去嘅地方咩環境都唔知,或者停留喺旅遊層次
唔準呻移民衰野
如果標題係英國會叫你食牛油同埋要自由空氣就係咁,連登愈嚟愈多垃圾留言,群魔亂舞
fg無50k hkd真係唔好做
OT無補水緊係唔會寫啦,講緊唔合法嘛
唔係做銀行,但我wfh係有寫埋係合約,清楚寫明一星期返幾日,要返工個幾日office地址係邊
有工番仲想點,我成年都搵唔到文職呀
今年d公司知道市道唔好,好多人搵工,班HR同高層就洗到d人盡,一個當幾個咁用,搏d員工因為唔容易搵工留低俾佢哋揸到盡
將外國working culture諗得太美好,注定炒車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞