溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
你揾過份輕鬆d例如remote接電話咪得
或者讀langara part time 物管再揾份新工
揾少d但easy啲
啲傻閪勞性重 唔洗理啲合理化唔合理嘅人
dllm蝗蟲
返工係咁架啦,返多廿年睇你仲有冇咁多嘢講
加拿大係唔興「lunch time」,都係求其搵半個鐘去食野。但你係成條team都無人食飯咁癲?如果佢同你black & white講ot無補水,又唔俾你食lunch,contract寫俾你wfh但最後又唔俾,你直接告9佢
佢係位食左啲食得快唔覺?唔合理
又點,去到外國周圍同人講政治?
咁人工有幾高先?
睇回覆好似移民加拿大嘅人正常好多
至少無亂屌樓主唱衰加拿大
個工種係咁 chur定點
唔係好pay咪試吓轉其他
就係contract冇寫WFH呢part
ot嗰part佢口頭同我講
樓主無視哂上面所有叫佢食sandwich嘅reply
帶零食啦
我隔離個senior 由朝食零食食到放工咁濟
麵包 生果 餅乾 咩都有
午餐又食佢老婆準備嘅 芝士通粉 飯又有
大公司就真心頂一年佢
幫手寫靚個Resume 都好
其實公司culture 真係間間唔同
雖然你個間真心癲
ard 18k 稅後
(係我send咗超過500份cv,有回音咗嘅3份工裏面最高嘅人工)
有自由嘅空氣仲想點?
同埋CCtoy話外國做嘢好chill香港人係人中之龍
唔岩咪走好簡單
每個人生活都有好多難處
有人365日翻364日工打風都搶住翻

但係活得好開心。 無謂上網係到小小事就放大黎講
只會覺得你太年輕? 自己的事自己決定
無錢就忍騎牛搵馬。 有錢受到風險就裸辭。
唔需要上網講。 有咩就識個另一半/同好朋友呻。
唔係個個連登仔係你條仔 要講哂岩你聽既說話。

如果生活所有野都係咁順利既話 我會馬上立刻買張3T (我不賭錢)
是但搵地邊退休。
你都feel 到有問題咪照break
break 係人權範圍黎,基本上合約會包30-1hr no pay break
冇寫就自己break,收工時間補翻足/request 扣daily 鐘
ot 一樣,冇員工consent 冇得ot
基本上全世界都係咁

你公司呢個程況已經犯緊modern slavery act
上網search 下,應該relevant

建議你搵下類似勞工處既authority 搞佢拎一個月糧,轉工
同溫哥華無關 係你公司或者department問題
強制ot 咁狼?
18kcad ot好正常啦
份工問題根本唔關咩地方事
關溫哥華咩事
係你唔好彩搵到西工姐
度度地方都有架啦
香港都會有西工連飯都無得食
Ps 大溫 日日準時收工
講緊連登嘅回覆呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞