溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
我係23年fresh grad,6月過咗黎van,好好彩兩個月內搵到工,仲要係國際知名嘅鬼佬公司同叫做係自己感興趣嘅嘢,但係我做咗一個月已經好L想quit。

第一日我已經留意到同事(全部都係canadian)冇人會take lunch break,一路做嘢做到放工。我以為放工會準時,點知嗰個都overtime,而且係unpaid(佢哋話會喺第二日take time off)。

Interview嘅時候manager同我講可以每個禮拜1/2日WFH,點知今日見大老細佢竟然同我講我嘅position冇得WFH,而且佢亦都冇喺interview嘅時候offer過呢個option比我

跟住之前manager要求我OT到夜晚8點,我同佢講我未必做到,因為有safety concerns(我係女仔)同埋我想reserve放工後嘅時間去進修,manager話ok,然後老細又同我講我一定要stay到夜晚8點,因為我要學嘢。

仲未計有陣時一日要跑2個唔同嘅地點。我已經唔知係我自己weak定係份工西。

有個同我同一日onboard嘅新同事都話佢頂唔順,呢個department好toxic

個同事已經開始apply新工,有埋interview。但係我作為一個new comer send極application都冇回音

冇,都係呻下,離開香港就係因為覺得working culture toxic,而家我又jump返去一個toxic過香港嘅地方有啲唔知自己為乜
又唱衰移民
五毛,拉
加油
自由空氣贏哂
我都係係溫做左大半年野 好多野係要適應吓
女都咁慘實係樣出事
騎牛搵馬先 加油
點解我第一個諗起嘅公司係Amazon
全世界都有閪工
所以keep 住揾工啦
聽落真係幾toxic.不過如果係大公司,試吓挨一年,拎左一年經驗出去大巴機會
絲打一路搵下其他工啦
不過冬天可能會再難D搵工
工西都算 同事都西真係惡啃
大公司好好pay就儲吓經驗都ok
太toxic就而家搵定下份工差唔多
做邊行先
返邊頭先?
DLLM咪撚出膠POST啦你老母個西。
都係既
Lunch break 都冇真係好on9
好似我之前多倫多做嗰份咁
九成豬閪大肥婆 加拿大最講男女平等 靚女根本唔洗點做野
哩度真係屌你老母唔撚興放lunch break
呢個世界每一個地方都會有佢嘅缺點

你想要佢嘅優點就要承受佢嘅缺點

你只可以用佢嘅優點去麻醉內心嘅短暫痛苦

可能過一排你適應咗或者好彩搵到一份新工

諗起而家嘅痛苦你未必會當係一回事
邊行咁chur
你果行有無d工會呀,會關心既勞權組織之類
咁都頂得順既,日本都差唔多頂得

第一日我已經留意到同事(全部都係canadian)冇人會take lunch break,一路做嘢做到放工。我以為放工會準時,點知嗰個都overtime,而且係unpaid(佢哋話會喺第二日take time off)。

lieu time?一日返多過八個鐘可能8th-11th hr有1.5x 12th後2x lieu time

自己問hr
搵過第2份啦
我係溫哥華,大部份朋友都係準時放工(除非有時有特別野)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞