溫哥華返工返到想quit

502 回覆
1643 Like 121 Dislike
日做幾粒鐘又多假,錢又易搵左超多
你係香港咁關心人地溫哥華返工做乜?
啲人成日係度講稅後 都唔知點compare 好kam
點知你有幾多免稅額姐
你話計disposable income儲幾錢就用稅後姐
就咁講18k又唔講年薪/月薪/biweekly
可能黎左無耐, 未甩到香港既習慣
香港都唔會用稅後啦 點知你有幾多免稅額姐
仲有啲人好中意轉做港紙 CAD又唔係同港紙pegged啲exchange rate會fluctuate 點compare姐
了解下當地打工仔得唔得 洗唔洗你批准?
Tech related 好多半年到一年就轉
咁我agree呀,香港working culture係西,但好過星韓日好多。
利申,留港撚,唔考慮外國4 5成稅幫人養廢老
Vancouver wo ,間公司香港人開架?

咁同港資奴隸公司有乜分別?
Toxic company
可能有
樓豬唔知
好心唔好咁核突打稻草人啦,「呢道」
又被代表了
人工點先,如果大tech 比到5皮港紙一個月,點都捱埋佢
有係英國既朋友話佢連續OT左三個星期(每個星期OT 4日)最夜係做到夜晚零晨一點,然後呢排有個task唔識做,technical野,因為壓力大無信心做到直接同左老細話唔識做,點知兜兜轉轉去去番佢度,佢搞左一日都搞唔到然後崩潰喊左 應該都係好快quit
其實邊個地方都有閪公司,朋友做IT狗經常喺公司瞓幾日睡袋,工程佬星期六,日個個禮拜都要落地盤,物管佬收工之後有客唔記得鎖門,又要返去等個客鎖返。宜家香港搵食都唔容易,唔好話外地 Btw 頂唔順就走啦
咩種族老闆?
其實無咩好討論
咁都唔quit都唔知講咩好
Karen:Toxic masculinity 父權
其實加拿大係扣完稅先出糧比你 所以大家都習慣講稅後
其實全世界基本上要交稅既地方勞工法都好完善

只不過奴性重,同利唔利用法例保障自己又係另一個問題
除咗modern slavery, 仲有discrimination, racist 可以玩

最基本玩左按章工作,合約精神先
好多人連按章工作都做唔到,開口埋口「人工包」,「呢行係咁」,「冇計」
西公司一律杯葛啦
係咪amazon, tesla先?
咁就西一年都或者頂到
唔係就quit啦
睇你打呢般野.....
我就覺得你個名改得好好
"土撥鼠尖叫"
冇lunch break....ot冇補水...
究竟加拿大係咁
定係溫可華係咁
定係佢工種係咁
定係佢公司係咁
講工可以上連燈睇youtube
講到自己水深火熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞