最近發覺D人係咁用"質量"而唔係質素

293 回覆
515 Like 11 Dislike
本身中國古文有冇 質量 呢個詞語?
因為資訊流通關係,以前可能得北佬講,南方好少講。有咗網絡之後,訊息流通曬
我唔覺得係證據喎
質量呢個詞一路都有,但香港人唔係咁用
篇文入面質量用法都唔係quality
佢係講緊含油量最高
講緊quantity

等如香港一直有動漫呢個詞
但用法同支那完全唔同一樣
我話以前冇人講「氛圍」都俾人屌啦
總算有人可以proof 到.
我記得細個都係用質量, 後來先改成為質素. (80後)
我之前都喺連登講過, 但俾人當係大陸蝗語, 都幾吹脹,
明明蝗語係素質.
樓主pin this.
我都試過俾人屌, 我話質量被人當蝗語, 係咁負評.
你好似理解錯左.
講天空上既雲, 香港人好少用云呢個字, 用得既基本係殘體字.
質量, 香港人一直有用, 不過後來改左用質素,
然後好多唔知既人當左質量係蝗語.
麻煩曾經屌柒或負評#17李春在既朋友,
睇完置頂文既#66之後出黎自膠認錯.
錯要認打要企定.
當年中國邊有quality概念
上一代, 係講緊90S?
我80S, 一開始講質量, 後來慢慢轉用質素.
素質大概係2010左右既事.
貼埋報紙都負評, 啲人相當唔理性. 素質真係蝗語,
但質量係以前既用法, 呢樣唔可以話係文化入侵.
你屌文化入侵都算, 屌埋自己既歷史係好on9既一件事.
呢啲係以前既翻譯問題, 所以後來改晒做質素或者品質.
但最搞笑係好多人當左quality質量係蝗語, 亂鳩咁負評.
我以前細個都係用質量, 後來先轉質素.
人物志 (曹魏劉邵)

凡人之質量,中和最貴矣。中和之質,必平淡無味;故能調成五材,變化應節。是故,觀人察質,必先察其平淡,而後求其聰明。
其實你諗返工業發展就明.
工業生產睇quality, 但管理上你要量化個quality先有意義,
個產品既質素要評到分, 先出到報表俾老闆睇個quality得唔得.
當年譯做質量, 完全可以理解.
冇錯,素質係大碌人講嘅說話。

香港人從來用質量意指quality. 有晒片都要拗無端端被屈為G語,改寫歷史原來兒登仔一啲唔弱過某黨
聽開都係質素,原來質量係咁黎,學到野

至少唔好用 素質
質素通常形容人,質量係形容死物
檔次清晰好多
大家一定冇誤會
咁係因為依家仲堅持用呢個奇怪翻譯嘅,就得返中國人
你識啲年紀大少少既人, 有啲都會用質量.
其實我唔太在乎質量定質素, 但連登要屌人都好,
都要正確把握歷史, 唔可以乜都屌一餐.
你屌素質都算, 質量其實係唔應該屌.
我都 80 頭
細個去廣州聽啲親戚講質量已經覺un 耳
所以幾sure 8,90年代香港係講質素多過質量
點解咁多負皮
以前大陸真係用素質多而唔用質量
而香港就用質素居多
而家中小學就質素 素質互通
但好多教科書都係用素質
真, 佢講法係話用含量高低嚟定品質, 所以用質量, 你見佢入面都用品質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞