最近發覺D人係咁用"質量"而唔係質素

293 回覆
515 Like 11 Dislike
我見小學生都睇抖音就知廣東話文化失守。
抖音變左主流,連登都有好多用大陸詞。
明明偷懶 叫摸魚!
蛇王
Pin la 仆街
都話以前我一定聽唔少
但係你要我搵證明我自問無能為力
吧你老母
但紙巾係唔會單獨買一張/用一次,所以用質量/品質冇問題,所以呢個例子代表唔到?

但係個體物品都係用開質數喎
文化入侵最成功就係被入侵者去維護入侵者
上一代香港人不嬲講開質素,而大陸先叫質量
好快好多新一代會話視頻,素質先係最正統廣東話
冇得救
咁最近先發現人係咁用呢個說法就未必成立了
但可以反映用字或受中國及台灣影響
而家寫個牌字可唔可以唔寫嗰捌?
同意 成日聽外交部發言都覺得不堪入耳
因為以前
質量可以代表質同量
咁唔通下下分開講,咪又長又噚
係而家支那人用返舊式港語
你地咪當支那話囉
無聊google台灣的網頁似乎無quantity呢個用法

不過我搵過D N年前的書本型的頹字典(唔知點解屋企仲有)又真係有寫可以解quantity, 不過放係mass之後, 應該唔係主流用法, 特別係香港應該應該好少人用, 不過近幾年跟左大陸突然用多左好多

遲D去搵下D大字典點寫
香港工商日報, 1936-01-16
桐油質量, 浙種最優

用"質量"形容quality根本係自五四白話文普及已經有嘅問題
不過啲人寧願將所有問題盲目視為蝗語化, 都唔會信事實證據
呢類文盲捉字蝨到最後都係政治信仰問題, 同言語本身無關
拎份報紙做證據咪好地地
只係證明支那狗低劣文化一早開始入侵

我自己一向用開質素,抗拒、但唔太反對人用「素質」,但對「質量」當質素就非常反感,一方面「質量」一詞本身係指mass,二來,單睇字面意義,質素從來就係不能量化,你偏要扭曲字義將「質量」當「質素」,概念上、用字上,全部錯哂,根本不能接受,只有文盲先會以為冇問題
係連燈用質量會比人怒屌
我80後香港土生土長都要比人屌
同意 個人理解質量一般用於具體產品
但形容一啲非具體嘅事物就會用質素
例如人嘅品德或者醫療、教學質素等等
咁係佢本事
質量永遠都係mass
上你老母文下理

ching台灣人?
屌,你,老,母,臭,雞
我同你講, 唔會
之前呢類post都貼過報紙, 啲人會拗係報紙佬咁寫, 但民間唔會咁講, 或者報紙佬係大陸人, 香港人唔會咁講, 雖然份報紙係香港出, 工商仲要係親國民黨
結論係相信嘅人會繼續相信自己想相信嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞