最近發覺D人係咁用"質量"而唔係質素

293 回覆
515 Like 11 Dislike
似乎係以前有人用但唔係主流
然後幾乎消失
近年香港政府傳媒跟返中國政府先炒起
肯定唔係你個老屎忽咁成日聽
問左好多50+的人都話無聽過
以上的資料只係證明有人用過唔係證明好普通
仲有考量唔係考慮
即係話就算係80後70後60後無聽過都好正常
1996年時事追擊(紅色資本入主前嘅亞視),15分鐘
「混凝土嘅質量唔好,影響石屎強度,鋼筋容易生鏽膨脹,將石屎迫落」

2000年代就搵嚟都冇意義,已經係中共治下。

https://m.youtube.com/watch?v=JhUiKB_wQ_g
睇左一陣
清你係咪想講私
我已經講左唔係常用, 未聽過係好正常的事, 即係話呢個用法係極度偏門
字典都擺係mass後面, 證明根本唔係最常用的用法
但係啲人會話質量好高

質好高 量好多
兩者用嘅形容詞都唔同
「唔係最常用」唔代表係「偏門」喎?而家就好似幾年前改錯帶大戰塗改帶個post 咁,自己冇聽過就話對家以前冇人用。一個會喺電視同報紙廣告上面出現嘅字眼,偏門極都唔會係一般人聽唔明嘅字眼。
而家好多人都無聽過之下叫佢做偏門, 我覺得係合適
"聽得明"係因為可以用理解能力去補返, 即係有條友同你講"時奸"你唔會唔明一樣
80後喺90年代都係得十拎歲.

你哋話冇咪冇囉
扮瞓嘅人,永遠都叫唔醒
不過當時文化入侵冇咁嚴重。
搵埋唔同傳媒、唔同年代嘅例子你都仲係要詏,我當年個中學IS阿sir句「mass嘅中文係質量,不過唔係解質素」原來係廢話。

你講嚟講去就得「時奸」,當「大笨象揸支槍」、「聖誕老人剝衫剝褲」喺香港都有分區差異嘅時候,你覺得單靠一句「我問過好多人,個個都冇聽過」眞係足以證明?而且你都知質量可以解mass,隨時有一班人冇聽過係因為傳媒同學校師長入面都有一啲人刻意減少使用,而唔係冇人用。講多樣嘢,「使用」個「使」字嘅讀音由「屎」變「洗」再變返「屎」,不過最近「洗」好似又開始多返,我睇下遲啲會唔會有人話「洗」呢個音係蝗語。

一句你身邊嘅人全部冇聽過就大晒,咁樣搵幾多佐證都冇用。改錯帶塗改帶單嘢一樣都係眾人聲稱好多人冇聽過對家個講法(咁事實的確係兩個叫法都人多勢眾而且用得其中一個多數都唔會用另一個),然後又開始互相話對家蝗語。
問題講到好主流咁就好有問題, 如果真係主流應該唔會有咁多人無聽過, 個probability太細
噉都有罵戰睇
係連登有乜無可能

個人覺得
唔係狹義上的"蝗語" (即係由中共創造出黎或者扭曲意思的詞語)
但有可能係廣義上的"蝗語" (即係本身存在, 但係香港(and/or台灣)少人用, 突然間受到中共官方或者大陸人影響之後就好多)
以前都係用質素多,有時用質量係因為講緊工廠生產線既品質加產量2合1。

用係其他用法係用錯詞,所以好少用。
一般人無讀過咁多書,只會用正貨且靚貨去形容,
唔係人人都有quality概念,會用質量呢個詞既人唔多
語言要諗埋個時代背境
所以咪話唔係主流甚至係偏門, 係上面有人死拗渣ma
係囉, 質量明明係指面積或者體積既野
係咪主流都好,總之唔係蝗語。
都係嗰句,反蝗反埋自己既歷史係好on9既事
"蝗語"每個人的定義都唔同
算啦,你鐘意點定義就點定義啦,
反正事實我講晒,之後隨便啦

張圖係 香港公共圖書館
搜尋 質量
單純只搜尋標題
並未計內容
只係計1980年至1999年
加埋就有687個結果

成班都唔知係咪真係70/80/90後
話自己冇睇過/冇見過/睇唔到/聽唔到
佢地話唔係主流咪唔係主流囉
佢地話乜就乜啦
呢個都係我係呢個po最後一個回覆
香港本地話消失緊都係事實

但正如你所講
反埋自己以前嘅文化真係好撚戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞