最近發覺D人係咁用"質量"而唔係質素

293 回覆
515 Like 11 Dislike
定義唔同根本無得討論, 要討論係咪屬於一樣野係要有consensus先做到
問題係你話一路都係小眾冇人用,係近年受中國影響先至多人用,然而現實係使用量根本一直都唔低。啱啱搵到個香港皇家天文台用質量。

不過無論搵幾多你都係話「個別偏門例子」架啦,你會信咩?

好簡單, 香港好多人唔睇報紙.
我係80S, 但中學開始已經日日買報紙睇.
當時係俾人笑.
係中大嘅字典網cap 嘅

而家唔好用"質量"代表quality, 用返"質素"啦
質都有程度之分既
高質低質
好似桐油呢啲用抵玩做廣告詞咪仲唔掂 都唔通用
飛行棋: 三隻六, 返大陸
不過記得如果指明地方咁講, 以前係講上深圳多啲
大陸素質係用嚟形容人
質量之前聽過有個講法
就係話以前啲廠偷工減料嘅情況幾勁下
所以就撈埋quality quantity一齊講
(我都係聽啲前輩講)
都講左以前講質量最多都用係生產線,
品質同生產量一齊講

淨係講品質就應該用質素。

之後用質量去淨係表達品質就係支那用法。
「質量」呢個term應該淘汰係事實,但唔好自欺欺人。
上面我舉嘅
「混凝土嘅質量唔好,影響石屎強度,鋼筋容易生鏽膨脹,將石屎迫落」(1996年亞視時事追擊)
「如果質量唔合乎標準,承建商就會追咎」(1985年鏗鏘集)
「用作氣溫數據質量管制」(1996年皇家香港天文台)
仲有另一個人舉嘅
「熊貓衞生紙,質量HIGH CLASS」

呢幾句你點樣得出佢哋同產量掛鉤?就算你想講佢哋全部人都係誤用「質量」,噉呢個誤用已經講緊至少廿幾卅幾年前已經發生,呢種情況你要舉證呢個誤用係蝗語唔係單靠你一句說話就得。
因為個走勢由少變多,所以就可以話係跟左蝗既用法。

你如果係要搵例外,其實你話香港幾十年前有人講日文,例子實有,但唔代表日文係香港人既習慣語言。
又係「例外論」。
質量呢個用法「跟咗蝗嘅用法」呢個講法我聽咗十幾年,你自己google下都會見到十幾年前已經有人發表你呢種理論。但係首先樓主已經係個epic fail,佢「最近」先至發現呢個嘈咗N年嘅問題,佢顯然係瞓咗十幾年。就算眞係蝗嘅講法,稍為google用 before:2005-01-01 search下香港唔同機構嘅網頁都會見到「質量」兩隻字一早已經係排山倒海咁多,而家先至話「最近」根本就唔合理。所以有時候所謂嘅「冇見過」,其實只係「冇留意」,根本就一直都喺身邊。
其次係多個機構九十年代及以前都搵到例子,仲要係網絡年代之前嘅嘢單靠殘餘嘅錄影、剪報都可以多次搵到「質量」,然後你同我講呢啲全部都係「例外」。如果我叫你去搵八、九十年代香港有人講「打造」嘅例外,你搵唔搵到咁多例外畀我?雖然而家唔係嚴謹統計學計算,但係唔好以為咁容易就會隨手就有例外。
其實香港咁多報紙雜誌,呢個詞每十年先至出現二三百次,仲要扣番唔知幾多次真係講physic果個mass,真係好偏。
70/80年代我係日日睇報紙的。星期六日會睇2份。
50/60年代大量大陸難民湧黎香港,佢地口中講 "返大陸/返鄉下" 係正常。
咁我覺得本身就唔需要有通用嘅詞語
咁樓上咁多巴打貼, 你有冇睇到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞