最近發覺D人係咁用"質量"而唔係質素

293 回覆
515 Like 11 Dislike
咪即係動漫呢個詞一鳩樣
一向動漫=動畫+漫畫
蝗語就拎動漫黎代表會動的漫畫,即係動畫

證明到動漫一詞係香港一直存在
唔代表而家用動漫黎指動畫唔係用蝗語
要睇下點用
班大陸仔明知錯都會照講
目的係不斷講,洗你腦然後同化你

我記得第一次聽質量係 TVB 播奧運體操,請個大陸婆做評述,成日講運動員做動作質量好高/低,自此就好多人同質量代替質素
1936年點樣支那嗰陣殘體字都未出世
絕對同意,質量好唔好以往只會形容一批貨品

絕對唔會形容人既技術,例如:教學質素射門質素唔會變教學質量
素你老母質
「雲」嘅古語同殘體一樣都係云
所以唔用云代表「天空上嘅水蒸氣」就係cctoy反共反上腦?
同埋粵語唔係官話
唔係所謂書面語寫咩就代表係啱
支足認證
係喎睇唔到年份
當年一開頭上通識都心諗jm9
因為以前香港唔少人都係大陸落嚟
但係如果喺香港土生土長 點解要講「返」大陸
以前跟開長輩講 呢家只會用「去」
不過睇返內文係指油既含量
所以用質量黎形容都唔出奇

唔同而家蝗語用質量黎形容同量無關既野
質素
本身回鄉證呢個詞都有引導成份
我淨係識動作做得好/完美
想睇下有冇八九十年代嘅語例
我自己覺得字面上係質+量解得通啲
批鬥完素質後連質量都比人當係蝗語
80年代你仲喺你老豆個春袋度咋傻鳩支那仔
乜真係有人弱智到咁
認真答
支那人講嘅質量意思係質素同份量
同質素喺唔同意思
但係有個問題 會同物理名詞撈亂
不過支那不嬲都慣咗乜柒都亂簡寫
人地樓主都pin撚埋比你睇
質量呢個詞根本香港人用先
有哂證據都話唔係
你班垃圾同支共有乜分別
7分鐘,「如果質量唔合乎標準,承建商就會追咎」

「質量」應該避免用係一回事,但係同是否蝗語無關
https://m.youtube.com/watch?v=iqvi1oMJR5g
根本香港人一直用「質量」同「質素」表示quality,大致上兩個可以互用,係啲兒登好似發現新大陸咁。

「素質」就係大碌人用嘅。
唔係質數咩?細細個就比老母鬧我做野無質數?
問題係呢廿幾年都應該無乜人用質量去代替質素突然間洗版咁款好兀突
再者而家只係表示quality用質素絕對好過質量點解要用個差D的詞
我唔係研究語文,以一個layman 嚟講,我覺得形容一件實質嘅產品,可以用質量。如果形容服務,用質素會好啲。不過用質量形容quality, 絕對唔係G語。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞