第一次成功煎牛扒

227 回覆
15 Like 71 Dislike
之前試過幾次,唔係太乾(比我用水洗晒d血),就係太熟(唔識睇火,我想煎五成熟變左十成)。
不過重係唔識點去蘇味同點避免煎到太銀太鞋,而家google search 緊。
不過我預今次會成功,所以開定post先!

惠康牛扒一塊($50)+海鹽同黑胡椒
記住用手指篤下佢去試佢幾成熟
唔好用計時果啲方法
巴打,你未解凍
巴打,你未解凍

巴打,你未解凍

巴打,你未解凍

係,所以而家好得閒開post!
我係猶豫緊三樣野!
1.牛扒洗唔洗沖水
2.落唔落牛油同香草
3.中火定大火好
巴打,你未解凍

我係猶豫緊三樣野!
1.牛扒洗唔洗沖水 唔使 用廚房紙抺
2.落唔落牛油同香草 落
3.中火定大火好
一開始大 第二次反轉中
巴打,你未解凍

我係猶豫緊三樣野!
1.牛扒洗唔洗沖水
2.落唔落牛油同香草
3.中火定大火好

1) 唔駛
2)個人選擇。我就平嘅落,靚扒唔落
3)大火,大到啲油出煙
巴打,你未解凍

我係猶豫緊三樣野!
1.牛扒洗唔洗沖水
2.落唔落牛油同香草
3.中火定大火好

唔洗沖啦 有烏糟野都沖唔走架啦
牛油我通常最尾先落 得牛扒無咁乾
巴打,你未解凍

我係猶豫緊三樣野!
1.牛扒洗唔洗沖水
2.落唔落牛油同香草
3.中火定大火好

唔洗沖啦 有烏糟野都沖唔走架啦
牛油我通常最尾先落 等牛扒無咁乾
啱啱發現我屋得一樽咁既香草,唔知咩野黎,過左期小小,用唔用好?
啱啱發現我屋得一樽咁既香草,唔知咩野黎,過左期小小,用唔用好?

唔洗落basil
我始終接受唔到唔洗過就食,我見佢重硬掘掘就攞水喉水沖左兩野,應該唔影響塊肉掛!
冇garlic thyme 同牛油?
我始終接受唔到唔洗過就食,我見佢重硬掘掘就攞水喉水沖左兩野,應該唔影響塊肉掛!

勸你唔好學人煮西餐啦
我上網查過,話每邊煎分半鐘,煎到同手指公下面既肉一樣硬就係五成熟。
我初頭都係咁 三文魚 牛 豬都要洗一洗先
但耐左就慣 因為水喉水D菌可能仲多過件野食
成功
又話成功
仲諗住入黎學野
我上網查過,話每邊煎分半鐘,煎到同手指公下面既肉一樣硬就係五成熟。

錯錯錯,二師兄你等一陣,我打緊食譜俾你
50蚊 求其剪啦
50蚊 求其剪啦

過左年半期叫小小

勸你唔好學人煮西餐啦

重係成舊冰咁嫁,我淨係洗走小小雪渣,等個心安樂d。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞