唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
拆晒佢起樓
賣完錢又少 當頂到多幾年 跟本做唔到自負盈虧
一早評估預計到養唔起成個文化區 古古惑惑
仲要搞開心夜市
西九場數一數二貴都蝕 其他場可想而知
呢樣真
設施一流但配套on9
個名咁撚柒已經唔知你做咩撚
國際巨星都唔會黎表演啦
全部野拆哂再起樓
而家係年年蝕百幾億
你比錢?
但香港講既CBD真係唔係好可信 啟德就係個例子都照樣玩爛
咪就係 隔離就有酒店 起嚟做乜撚 屌你文化產業又唔見俾你咁心機搞 自己搞得屎唔係諗點樣先賺到錢 成日淨係想搵捷徑 人賣地你又賣地
屋企人啱啱去完NUS 嘅urban design交流

人地係同瑞士ETH合作起lab,規畫係全國性長期咁做,有好強整體性

香港淨係會賣地出糧俾d公務員同d官,佔政府好大收入,但無做好規畫

沙田將軍澳算係最好嘅區
維修無油水

新基建大大條水私相授受
香港乜撚都要諗賺錢,連巴士地鐵都要以賺錢第一
人地新加坡搞garden by the bay搞得幾好
個大戲場設計垃圾都爆。愛我別走我睇得好辛苦,比前面遮住。無下次
問題係香港政府要馬兒好又要馬兒不吃草

但另一方面又為左使用率高咩booking都接,之元朗大會堂竟然接深圳學校d畢業禮黎做,呢d客接一個蝕一個用香港納稅人錢貼深圳人
re 收咁貴, 邊有人會搞, 政府應該收平d
起碼啲遊客肯用半日帶動到週邊啲經濟 但西九真係做唔到廿個遊客都唔知有無一個去
規劃係政府層級兩地政府唔同,另外就係好多時政治委任官員鍾意改上一任啲野,咁規劃咪冇延續性
97後所有project都係cap水,cap完一轉求其噏啲嘢跟住又開始cap下一轉,長做長有。
同埋冇文化嘅大陸人會去尖沙咀旺角銅鑼灣血拼,有文化嘅就去港島舊區影相睇歷史建築,邊個會去睇西九嗰啲假文化區香港人去一次打過一轉卡扮完文化人就冇下次啦。
中共:玫瑰園計劃淘空香港
而加已經洗濕左個頭
西九只能做埋旅遊區 而加係個啲博物館吸唔到客
要整返啲標誌地標先得好似gardens of the bay打卡位
仲要天星小輪應該連埋西九啦 啲客去尖咀中環都坐船 仲叫人地鐵再轉巴士
其實淨係旺丁都已經好值得政府泵錢
如果有足夠多地攤,街頭表演嗰啲就更好啦
香港人有個可以開心行街嘅地方本身已經係好大既效益同利益,只不過「開心」喺冇得用金錢量化

文化設施呢啲本身係public service
蝕錢要政府養天經地義wor,唔通要鐵路博物館,科學館,九龍公園自負盈虧咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞