唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
又倒錢
代表香港人唔夠愛國啦
故宮都唔撐
數碼港 2。0
應該規劃西九成CBD,食正西隧口/高鐵站/機場快線

啟德跑道就做文化體育園區
將d體育館,博物館放喺跑道上面
主場館就係郵輪碼頭位置,做地標
嗰邊一樣有海濱
整條直線單軌連接園區至宋皇臺/啟德站就搞掂
咁就唔駛諗交通接駁去觀塘
兩條車路+單軌應付遊客需要,綽綽有餘
啟德坊就跟現有規劃起公居屋私樓+商場,變成第19區
起黎有人黎先得架
香港果啲三四級文物, 仲都要比天價租金
財政有幾多%用黎出班管理層d糧
一個CEO都講緊 6球野年薪
但係你問香港邊到有地方好去, 有大空間, 又唔洗錢, 又易去, 真係得西九......
星期六日好鬼多人
攞嚟搞嗰個所謂嘅夜市囉
歐洲多咁多免費又多野睇嘅
M+又細又無野睇仲學人收錢好垃圾囉
起商場我覺得可以 但起酒店乜玩法
啟德又係 碼頭隔離起屋 乜撚嘢規劃嚟 起座SHOPPING MALL / OUTLET VILLAGE 呢類好鳩過啦 臨走前吸乾埋啲客嘅銀包嘛 起碼LAST DAY LAST HOUR 臨上船就 係度行吓要佢哋跌錢 又唔洗預太多時間去碼頭
政府堆高官幾屆都係弱智人士嚟
迪士尼咁多fans課金都要蝕錢
何況西九

都幾珍惜依個空間
可以放狗 一大個草地同班朋友gathering
世界級海景 有啲cafe飲下嘢
只求唔好變到咁商業咁難睇
咁大件玩具點解唔自己課金
票價係抵去

香港冇長遠亦冇時間
規劃係幾十年的工作,二十幾年後香港都未必存在
旺丁唔旺財,多人但d人唔消費呢,自己帶野黎野餐,放狗 坐一個晏晝
玩SIM CITY都學到
碼頭隔離原本係有幾塊商業地,689話要改做住宅
又CBD?
曾蔭權當年招標現在看番又錯唔曬,當年如果早些起好就可以頂番高鐵轉頭
M+ 真心唔差,可以行成日

故宮啲館設定很怪,無連續性、擺設散亂…

之前睇完故宮卡地亞展跟住睇金器展覽,比較下真係睇到高級同低級展覽分別

覺得係展館機構問題多… 香港好多展覽館場館設計仲好過故宮
中間嗰排只係酒店,某程度係冇配套嘅過度供應,唔近唯一有旅遊價值嘅九龍城(區內連接系統唔駁);商務亦遠離九龍灣(唔直駁),南停機坪區住宅地同改劃商業地就有優勢。如果做住宅或服務式住宅混合酒店,係靈活啲。
老老柒柒隔離一個圓方仲唔夠咩
香港地要咁多商場做乜鳩
之前爆晒人嘅圍方又有好多嘢行好吸引咩
睇卡地亞展,擺tiara 個part 逼到….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞