唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
拆撚咗個故宮再起個高檔式怡紅院
西九直達人人方便
而加啟德全部住宅圍住個體育園格格不入
舊個啲一整擺幾十年新個啲做得一單

明明個內裡個設計風格似tate
但大堆展品明奶支那藝術家
做一年會員都無得睇特展
唔俾任入都set返limit啦
依個係我唔入會嘅理由
巿民覺得呢個地方係點,鍾唔鍾意呢個地方,佢帶黎既作用唔一定用直接經濟收益可以衡量,康文署d公園,體育館咪一樣蝕錢,唔通又唔要
西九擺明拍烏蠅
日日請幾百友白出糧同交電費
可唔可以講多啲?
之前淨係開幕冇幾耐睇過畫展同馬展,冇睇過其他特別展覽

例如高級同低級展覽分別、同香港有咩展覽館設計好?

個人覺得故宮嗰個設計真係好垃圾,外表又醜、入邊啲展廳又細,得1樓嗰個展廳叫係大過藝術館
(冇記錯香港藝術館西面嗰啲展廳好似係大約1300-1400平方米)
仲要啲展廳設計到三尖八角又窄,真係難為啲curator
成個建築物真係極差
好心原本講到定位咁高級、可以借到啲嘢有幾靚,就起好啲個場啦

M+建築個設計feel到佢係原本可能覺得個博物館唔收錢,所以設計咗好多通道俾人出出入入
但依家2樓變咗收費區,中間條旋轉樓梯淪為淨係裝飾打卡用
我個人角度嘅話,覺得講中國藝術個展廳空間走線有啲奇怪
仲有南展廳中間嗰個木盒都係有啲難發揮
地下多媒體、戲院個位太少人用,太浪費空間

M+

M+同故宮個會員plan真係勁孤寒
特展換展速度又慢,得出西九真係唔夠錢,所以慳住洗

但係偏偏博物館呢樣嘢最燒錢
尤其你借人地展品搞臨時展覽
個搞手咁戇鳩,點搞都無用
對住維港做愛
經垃圾圓方去西九個指示唔清晰
如果由隧道巴士站行去M+個指示都係勁唔清晰
成個規劃真係垃圾
以前得塊爛鬼草地果陣仲好過依家
唐英年話自己當年做財政司令香港財赤消失
未變前去多D
西九血流成河最大主因就係起濕鳩故宮
啲人愛國去睇都去北京睇現場啦
睇文物就去哂台灣/大英
香港只會有學校參觀同議員鴨仔團去
故宮嗰位起返大型表演場地 比少少錢請到Taylor Swift/韓團/外國任何星 或者同viu夾sponsor mama返嚟香港搞
甚至yap啲請mirror 都掂啦onl79
關於文物嗰度又誇咗啲
講到去台灣、英國、北京好似過海去食飯咁

香港明明係文物拍賣中心
係應該有座好啲嘅藝術博物館
任何你見到嘅國際級博物館嘅館藏,都唔係幾年儲返黎,唔起新博物館唔投資又點累積文物

引入外國文物係幾好
但背後要有雄厚財力支持
而且唔係搞到而家故宮咁清一色得清朝文物
明明香港藝術館自己本身都有一堆館藏,要揀就應該發大香港藝術館嚟搞,外加配合引入唔同其他外國、中國博物館嘅展品
上次路過行入去望下
門口附近都要企兩至三個人響度,但唔知佢地有咩功能,又唔似保安
玩藝術講為左回本
刀郎,國際大刀會
喜歡睇展覽,唔係專業,但至少入場要感覺流暢,同空間感舒服
展品放置有連續性或故事性,故宮怪在啲展館似擺陳列品,故事性好少…
場館先天性已不足,擺得又古怪..
其實香港好多博物館或藝術館真係得閒會行吓 ,故宮行咗一次真係唔會再行,除非特別展覽

M+ 展品可以,同埋空間感夠,佢可以做多啲大型國際展覽,當年未有M+, 係日本睇慕夏畫展啲巨型畫作震撼感勁… M+ 其實可以做呢類展覽

不過最大問題西九缺點係交通不便,故宮散場等車好耐,接駁車座位又少,九龍站等車排隊日曬雨淋,有心攪就搵港鐵K巴做接駁…
我都唔明條旋轉樓梯係做乜
行唔到上去嘅
講靚又唔係好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞