唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
你係個碼頭起住宅做乜柒? 你又唔見係IFC隔離起住宅? 你睇起撚咗棟ICC 入面全商用 隔離成堆住宅 你覺旺咩?
又話搞九東CBD 屌佢老味係咪樓價高就要起多幾棟賺多啲定覺得會解決到住嘅問題
屌佢老味 97都有架啦 唔係整公屋嚟托柒呀
啲公屋又係 位置靚撚過居樓私樓 我買樓嚟托柒呀
我講咗幾廿年 政府一直想樓價貴 賣地收入好
但唔係亂鳩咁勾地拎去賣
啟德個位搞商用 再搞文化發展同CBD 起啲體育設施 例如大球場 或者 一個大型綜合室內運動場(勁撚過單車館)仲有規劃嗰度會有一間醫院(QE搬過去 QE重建後咪呢間保留兩間KEEP住囉)
再係起條類似灣仔繞道 直穿到黃埔尖東 成條機隧出紅隧口到加士居道就疏通埋啦 唔洗成個觀塘ON99企撚咗係度
當年規劃呢個位 其實發展潛力高 做文化活動 景點旅遊都係好 靚景 LOCAL市中心 車程唔耐
唔夠載。球場講緊幾萬人,旅客捷運系統容量通常每方向每時幾千,用到雙方向都冇剩,要接近中型鐵道嘅大型系統先得。所以擺近重鐵站,加上商業零售同其他設施,搏多啲人行路。
啲人好似未見過tiara 咁,又要手機相機影… 啲指引又擺係場邊,啲字睇唔清
跟住最後名人tiara 個part 空間又大到
不過呢part tiara 反而睇到幾個名人嘅品味高低
所以香港無運行就係咁解
做乜都只係想擦啲大陸佬鞋
商場唔係我哋行 係遊客用
你睇吓人哋外國OUTLET離機場距離唔會太遠
仲有遊客LAST DAY會規劃同機場較近嘅位置去玩同食 呢啲商場係咁用 FOR本地人咩
點解當年九龍城咁多旺舖 食嘅幾條街都係 一落機去附近醫肚 臨上機去附近醫肚 買埋手信
又話搞旅遊 連景點都冇個新食老本 再唔係拆撚埋
ON9有個譜
機場個規劃你睇返人哋鬼佬點解放個OUTLET MALL係度 你睇吓幾旺 唔通杏花村整個咩 唔好弱智啦 嗰度整成個OUTLET VILLAGE都唔太旺
仲有 你話唔起商場唔吸引
咁我問你 高鐵呢個位 你要吸引大陸人 SHOPPING 係西九起個OUTLET集中地 唔洗室內 學日本台灣 一幾座一兩層嘅 圍起就夠 仲可以收租維持西九自負盈虧 再劃地搞戶外表演 搞文化旅遊
ELEMENT以前你知唔知靜撚到 百老匯都可以無生意 起咗高鐵有啲起色咋 仲有係有吉舖架 戲飛簡直全港數一數二平(除咗屯門)位又大 又新 飛又平 一舊水唔洗兩條友睇套戲
所以話政府 收又唔識搵 淨係以為起樓搞掂
到今時今日仲同人講土地問題先有 19年
佢哋連自己都呃埋 好似中共咁 整堆數據 搞搞吓連邊個數係真都唔知
要不是中央
香港由文化沙漠變文化油田
成個政府只係抄
你話中共假 但最少人哋規劃唔係柒
你睇深圳就知 邊度住 邊度起基建 邊度啱旅遊 邊度起鐵路 邊度起高/低密度住宅 邊度搞科技集中CBD
唔好話深圳 廣州都係
住宅唔係單純插針用 你又唔見地產佬入紙係元朗十八鄉改土地用途起座商廈?
ON9有個譜 口口聲聲話交通便利發達 未見過新CBD中間起座住掛 香港就有啦
九東CBD呢壇嘢死咗架啦 觀塘照舊係件雞肋 無架啦 三個地域CBD 中環 啟德 加洪水橋一帶 前者鬼佬 九東收咗皮 大西北就大大聲 LET SEE 佢哋想搞嘅大西北會最後點
拆9左個故宮文化博物館啦
正苦:咪比咗隔離個公園比你搞下演唱會
仲想點
香港冇支那人地方,一定多去
地車場唔俾月租/日租
時租$16咪會多啲人流
我睇返今朝新聞 佢係咁串波叔
根本入面無樣嘢賺錢,電費都交唔起啦
就係成個尖咀多酒店
唔洗再起 反而起個特別非名店 搞文化 話商場最值接搵錢 但唔可以同隔離ELEMENTS HARBOUR類近 要特別啲 一係搞OUTLET 一係搞手信集中地加一堆食 前者香港人會去吓 因為掃吓OUTLET(窮人都要著衫著鞋架 吓吓去鴨記買啲垃圾咩 買吓啲有牌子唔洗咁寒酸同埋牌子嘢 最少有啲係料好有排用 貴少少長用)
起個可以有容納800萬人睇嘅表演場地,無表演就轉做會展/小型show,去幾條冷氣步行電梯天橋接駁去附近地方
好簡單啫,無錢咪拆d館變返塊大草地攞
故宮後面大有塊地係咁用,不過之前停咗招標
始終戒唔甩賣樓呢個毒癮
西九夜市,ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞