唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
西九文化區管理局董事局主席唐英年表示,西九管理局過去幾年大力緊縮開支,但財政狀況已經血流成河,管理局已向文化體育及旅遊局提交新的營運方案,計劃善用土地資源,以獲取營運資金,讓財政得以持續發展。

唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

唐英年出席公開活動時表示,西九文化區的資金流嚴重錯配,文化藝術設施難以自負盈虧,以目前的開支情況推算,資金鏈將於2025年3月斷裂,屆時無法再緊縮開支,故宮文化博物館及M+博物館,將不能舉辦更多表演。
他表示,西九的土地是唯一資源,必須跳出原有框架,思考如何配合市場需要。由於方案已提交給政府,現時不便透露詳情。
又用嚟起酒店 起商場
好撚野
啲project獲獲都衰既

班”精英”好野
唔好飲咁多紅酒啦
又想賣地了
係西九文化區擺地攤啦
真香港文化
西九幾好chill
故宮門票貴,又唔係多野睇。 點吸引到人

M+ 打下卡都ok , 唔比錢既話

要比錢,就覺得m+ 唔值得入場
當年搞都明顯係政治獻媚,根本從來冇期望過,依家發生既野只係離譜又平常
點搞都出事
真係好野
租番d地俾政府搞夜市lor
香港故宮本來就係政治任務,塊地原本唔係咁起
又點可能維到皮
西九文化局主席換人快過文員仔都應該睇到出晒事
拆左故宮 起樓啦 賣一層樓夠幾年收入
陰部中心唔賺錢咩
搞咁撚耐連d交通配套都未撚搞掂
勁喎,又搞冧
香港既問題在於過份在意「市容」呢樣無意義既嘢,每個地點都有預設主題,限制唔準搞呢樣果樣其他嘢,搞活動又要諸多申請審批程序,到批准改變用途又限制唔準大變動,只可小修小改,最後一事無成。
本身呢塊地應該連埋九龍站ICC開個新CBD, 又食正去機場公路
成個香港災難性既城市規劃都唔係一兩屆政府既問題, 一步錯, 步步錯
啲錢用晒黎肥上瘦下
根本一早就係諗住陰乾佢之後再起樓
當年起西九已經大把人反對
係班狗官一意孤行啫
北京故宮唯一嘅展品就係紫禁城本身

係當年蔣介石帶唔走

其他可以帶走嘅珍品都去哂台灣

你喺香港整個北京故宮飛地

做乜撚
唔洗下下賺錢黎諗下嘛,呢d文娛用地點可能賺錢
你起個體育館請外國歌手黎開演唱會仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞