唐英年:西九文化區財政血流成河 已向政府提交新營運方案

246 回覆
114 Like 4 Dislike
根本完美嘅糖衣毒藥
又可以乘機比台灣賺下錢、sale下一國兩制
統戰應該係呃呃哄哄咁玩
一手玩爛香港呢隻咁好用嘅棋唔易架
十年前係.

但近五年已經係直接叫你拆.
交椅洲洪水橋邊忽central
入面食個飯都舊幾水呃鬼食豆腐
其實政府津貼小小錢維修招牌平過整CBD
BD 開張list 登記大型舊招牌就有維修補貼搵人認頭先,拆完換新鋼架可能仲平過每年旅發局宣傳開支

最大問題係政府唔會想彈弓手講完違例又畀人合法安番上去
召喚海綿寶寶
而家啲樓咁平 賣地都幫補唔到幾多
你睇下最近啲甩石屎, 個個都屌政府唔監管 比著我係BD都想拆鳩哂啲招牌免除後患. 反正佢又唔負責經濟同旅遊.

演唱會事件又證明左結構唔掂真係可以大獲. 講真真係無彎轉, 一定係強制拆.
隔離成個element乜名店都有
起多個商場唔通做返低擋場食美心行uniqlo?
好多招牌安左幾十年業主都唔想洗多舊錢再裝過

衰左BD要負責旅遊賺錢唔關BD事
改做battle pass
拆左佢起公屋把啦
其實都係 你睇圍方 起碼啲人行完博物館 可以食下嘢 行吓街
用國安法搞掂佢啦
你個reply 講緊啟德喎

btw, 啟德碼頭其實咪有商場, 不過平時無客, d 鋪執撚晒啫
如果啟德尾本身係遊客區有野玩就唔會平時無客
m+係比大陸嘅文化人睇
m+係某啲中國藝術家嘅避難所黎
成班被迫害嘅有作品喺m+
但再激進啲嘅佢又唔敢買黎擺喎
如果當年天幕個計劃起得成
戲曲個場地其實係全香港最先進嘅劇場黎
佢叫戲曲中心姐但其實冇限戲曲先用得
mirror Frankie 同強尼黎緊都有show喺嗰度
但首先啲普遍劇團舞團要租得起先得
戲曲中心最柒係個名

無啦啦叫咩XIQU
笑到傻 幾百米天幕 超級大白象
咪啫係美食車
一係放棄文化區, 周邊起住宅, 商廈
一係故宮, M+免費入場 政府埋單 故宮國家文物 國教用途, 政府願意比錢 一定唔會執笠咁冇面
M+ 冇錢賺執笠, 交由康文處管 改變用途 活化商場
老實講香港嘅文化事業係好難做得起 年中執幾多media報館間間都就摺就摺咁
m+先嗰120蚊入場費 學生仲平 故宮收得仲平 平時一日都唔知有冇2000人入場 計返條數個生意額都知幾蝕
西九自己搞嘅音樂show/劇場/戶外event 9成都蝕緊錢咖
新光戲院都好似長期蝕錢 私處中心一定冇可能收支平衡到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞