開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
呢啲人分分鐘都係將啲資產轉做美金.
小心死左收遺產稅
五毛講嘢都好信?

賈雨村夠話形勢點好 佢一樣買美股
早兩個月係台灣當地問過一定要有果張好似叫藍卡既居留証先攪到
點會傻仔到同人講戶口持有人死咗,又唔係香港戶口
既然都同呢個世界咗 就唔好諗咁多

後人D事 就由後人去諗
ib有冇方法開到離岸?
我自己冇咁多錢四維放
都係果句, 放銀行只做定期 (但之前好低息), 即係得個擺字, 所以選擇美國劵商
開就開定 錢可以調㗎姐
自己做好風險管理

雖然有SIPC 但都唔好將所有雞蛋放係一個籃
我就係開 CS 美國
如果依家想搵佢做定期, 係咪要再嚮佢間 bank 開多個戶口?
我無CS 你要問其他巴打啦

不過我都認為CS可以信得過 始終佢都好大 美國政府一定會睇住佢 之前FRC爆煲 都有保存戶 只係股東死之嘛
lm
未見過共產黨出地圖炮?
矇撚柒柒
開間firstrade戶口啦 又有美股買 又有張debit card用 仲係 真離岸戶口
有Citibank US最cheap果隻account,最低消費USD 1500就開到,唔夠USD 1500會收service charge ,另外活期收息會食三成做稅
當年有美國地址所以有埋張master debit ,前排email話張卡夠期換,未知會繼續係master debit定變做普通atm card,因為張master debit用果時有啲地方會問post code,所以冇咗美國地址的話有機會會用唔到
當時仲問過Chase,第一句就問我有冇SSN,所以應該唔洗諗,但不排除係因為我問果間係響local village 嘅分行本身做開local客唔熟外國人開户,Citibank去Chinatown就輕鬆開,英文都唔洗講句
Barclays 好似 開唔到喇 定點?
項明生好似係用香港Citi statement 唔係美國Citi

好耐之前睇 連片都download埋 唔知有無記錯
明白
項明生個方法係最少錢開到的 只係要親身去美國 Citi 我就唔擔心佢開唔到

識好多人開到 新加坡 美國 英國(但好似賣咗出去) 都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞