開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
買左樓開撚離岸咩
有樓唔可以開㗎咩?
欠落銀行一身債 邊得嚟有錢開離岸銀行戶口?

連美股都買唔起 開口埋口就串人話買美股點夠買香港樓好
半副身家喺FT
其餘半副身家做淫民弊定期好唔好?
呢間收左皮啦
之前俄烏開戰 freeze 過好多account 唔比用
咁香港開咗戶口D人之後點?
其實19年連登已經叫左人做好耐,不過好多人殺到埋身先識醒
兩三年最無助時有睇過

但後尾見呢D virtual bank 太細都係唔敢開
個陣大把人開貼

我而家係留名位置仲有3年前D貼
有ching提醒 如果你死咗 戶口又有錢取出流入銀行 可能會引起長官注意
建議用Firstrade debit卡提款 但係張卡有時會壞 我果張已經壞左拎唔到錢 打算唔再用Firstrade
冇錢開
其實firstrade 呢啲係咪同銀行一樣穩陣
其實依家係唔係最易開hsbc uk?同埋如果開hsbc tw有咩資料要交?使唔使親身去?
自己上官網睇仲快過等人答啦
https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E9%9B%A2%E5%B2%B8%E6%88%B6%E5%8F%A3-%E6%B5%B7%E5%A4%96%E6%88%B6%E5%8F%A3-%E8%A6%81%E6%B1%82-%E7%94%B3%E8%AB%8B-%E6%95%99%E5%AD%B8

現時在香港提供相關服務的有花旗銀行Citi、滙豐銀行HSBC、星展銀行BDS 以及渣打銀行Standard Chartered,當中滙豐銀行離岸戶口不設最低存款要求,即使是滙豐One客戶亦可開立海外戶口。
Citi Singapore 好唔好?
我用Lloyds international做gbp定期,開戶手續上網搞但過程比較煩
係咪香港無HSBC acc 就開唔到hsbc uk acc?
但過幾十萬都會lock account
又買幣?
未試過 只係hsbc account manager 關心你退休
sell下佢D基金就有
唔係 我自己係開左英國先再問本地匯豐
佢見我拎張離岸卡出嚟即刻好好服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞