開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
英國HSBC 跟英國本土金融法例監管,除非美國佬制裁先有全世界銀行都要跟呢個說法
20k sgd 既usd 都得?
lm
“搵多幾年錢就走”
HSBC明顯已跪,唔會叫人用一間跪共既銀行

唔係英國香港既問題
呢隻要留意係無DEBIT 卡 可把資產泊係度 但無咭提款
CS 無得再申請debit card 拎錢走好煩
戶口有冇得做定期/活期息?
走唔到又或暫時走唔到的 人人唔同需要 無得揀要無奈要用HSBC UK亦無可厚非

呢個無得批評人地 因人而異

但為保險 就要在HSBC UK 以外有其他戶口 呢個係預防之用

所以點解要問 要知多D 因為有D人情況係夠錢開到HSBC UK離岸的銀行戶口 但要分散風險 就最好能搵多兩間 有咩事時亦可將資產由一間轉去另一間 而另外保險個兩間 就唔能夠又要同樣咁高資金要求
人人有bno咩
要安全至得

無論點細 都一定要係所屬國家中一/二大的

因為有咩金融大事 主權國一定會保住自己間龍頭大銀行存戶

你睇瑞信就知 至少瑞士政府唔會有得佢爆
呢個亦解釋咗點解就算香港係網上開到虛擬銀行都要諗清楚 仲有要睇埋間銀行背後咩勢力

早兩年唔少人推介美國 華美銀行 但今次成個貼無一個人提過 呢間雖然係實體但都無人揀 就係大把人唔知佢咩背景 (我就有懷疑佢係支那資金背景)
所以我咪講點解要搵安全銀行 瑞信都係死股東 coco bond 等債券持有人 但存戶無事

美國FRC 都係一樣 (但FRC只係好彩 因為當時環先特事特辦保埋全部存戶) 而FRC之前大把銀行執笠 係無保到over 25萬美元存戶
所以係三年前 我諗過dukascopy bank 後都係唔考慮 就係咁解

一來細 二來歷史短 有咩事 一超過個存款保障額就大檸樂

呢D有太多變數係入面 全部資產放入去就真係搏唔過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞