開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
點樣可以hsbc one免費咁開到離岸
一log in完就話整唔到,要我落分行
開 hsbc uk 好定 expat 好?
真 日日大把大陸人黎開香港戶口走資
有能力咪expat囉
英國monzo, wise 歐洲revolut 個啲應該有英國地址電話就網上開到 放錢小都冇問題
上個月開左,開到,免費,幾日搞掂
最低成本!!!完全唔洗on99落分行排隊開戶口
先開HK HSBC ONE 綜合戶口 (呢個戶口喺屋企用手機就直接開到)無戶口年費+最低結餘要求
然後可以開埋HSBC UK+HSBC AU

當中HSBC UK/AU都可以開埋港幣/美金戶口
連埋global link 就可以唔同地區戶口之間即時轉帳無手續費而且即時到帳

所有申請經網上申請就得
https://internationalservices.hsbc.com/zh-hk/overseas-account-opening/where-to-open/?vid=0189d5b4982a00038035851457c705087003c07f004fd_hk&sid=1691507529774

完全唔洗約去中環總行到開 仲要比手續費
Expat 息高
要飛去開都講得出
個friend 話要去分開架
係 講得出
想問如果股票債券户口最好係邊間
IB / TD / First Trade 想擺6位數作長期投資
使唔使最少擺幾錢入去?
First Trade唔錯
宜家先開

笑撚左
就2024先開離岸,支那人都去晒新加坡搞啦
cs 有無得買國債
有人為娛樂睇波睇concert都飛
為資產飛反而覺得奇?
打一大篇嘢嗌人開加戶口又唔提稅務嘢麻煩
唔識嘅真係會畀佢陰到
推,其實講左4年

至少唔應該放Hsbc
開得離岸就唔好用Hsbc啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞