開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
最易開應該呢兩個?

hsbc one -> uk
以前要打電話開tsn 去activate 個account,而家裝hsbc uk app 搞就ok,唔驚讀錯地址

ocbc sg account
download ocbc sg app, 只要有19年打後出既特區護照都開到
有咩特別野就唔知了,因為我無19年後既護照,開唔到
本身香港個hsbc one 洗唔洗另外申請離岸功能唔太識
去泰國開戶口算唔算離岸戶口?
hsbc郁d就封戶口
Hsbc uk就唔會
但可能封香港都係倫敦呢邊叫嘅
我開台灣離岸戶口
搵個英國fd借個地址開銀行
想講多少少畀有心開離岸戶口嘅巴絲聽

我唔熟hsbc嗰個離岸係點運作,所以唔評論hsbc

如果得幾十萬港紙身家,Offshore account呢家嘢好多時嘅last step都需要本人親自飛一轉當地activate先得

舉個例子,假設你要開一個加拿大嘅bank of montreal 或者royal bank 戶口,當然你要喺香港搞一輪手續(例如上佢哋喺香港嘅office畀佢哋核對身份、幫你揀開乜嘢月費plan嘅戶口etc),之後間銀行就會要求你一年內飛去當地activate個戶口

之後就應該可以喺香港都泵到錢落離岸戶口
幫襯美國券商買美股順手當埋離岸
台灣入錢易出錢難
台灣唔安全,隨時打仗!
瑞士銀行呢?
開台灣hsbc可以同香港hsbc link up
放心,打算同台灣共存亡,同中共決一死戰
香港hsbc 上網睇好似係香港開唔到 要去台灣當地申請
咪又係hsbc
hsbc hk 可以即刻轉到去hsbc uk
咩關係自己諗
hsbc 響香港已經開到,英國居住地址同visa都唔需要
唔好講話飛,2023年開戶activation果個電話改撚埋用廣東話cs,香港電話號碼就開到
全程分行總行都唔駛落
返去台灣開立就可以再連結香港戶口
你開邊隻戶口
hsbc us 用呢個方法開唔開到
2019年就仆去開了,當時好易
點解之前有人話由HSBC One 搞個個HSBC UK 係假離岸, 同HSBC UK 有無HKD Account ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞