開離岸戶口重要性

440 回覆
93 Like 16 Dislike
咁都唔算點先算
有人別有用心 唔想你開囉

咁安全晒
我都係,8成錢TD同2成錢FT
之前許議員hsbc uk禁到錢 uk果邊要守護uk法例 咩意思自己諗
前者唔識答你,不過最好有英國地址
後者 HSBC UK Global Money account 即係多貨幣戶口仲有埋 debit card 可以由香港轉港幣擺入去
理論上你身在香港都可以用呢張 HSBC UK debit card 扣戶口內嘅港幣消費,不過呢個戶口無利息無任何回贈 (利申19幾年無去過香港真正用港幣,不過呢張卡包多貨幣美元英鎊歐羅加幣澳幣日元港幣等)
喺 HSBC UK app 內轉各種貨幣嘅錢返 HSBC HK 亦都係即時做到快過 FPS
同一個集團股東名下兩間公司各自喺當地註冊受當地規管
就好似同一個人可以喺兩個國家擁有兩間屋
你啲私人物品可以喺兩間屋任擺
但水電煤都要跟返當地
LM
近兩三年關於hsbc one有太多hear say我就唔敢博
無論真/假離岸兩種講法都有人拗緊,樓上#25都仲有人問

利申:stream b撚,離開香港前喺香港開定離岸戶口
Hsbc UK
台灣有外匯管制
去申開英國離岸戶口,可以online 做。

批出好快,最耐係等寄張debit.卡畀你。
除非係美國商務部嘅order/aml先可以全球性ban
根據你嘅logic hsbc uk都under 香港法例監管?
況且香港國安法唔係喺aml ordinance入面
下個月去台中旅行 有興趣想攪埋 要帶咩文件去攪?
泰國銀行利息閪到

都係正正經經歐美開啦
你諗清楚你講乜。
而家HSBC HK 可以話要跟香港法律行事。HSBC UK 就要跟英國政策。
依家仲易 當年我都要比兩個英國女人問來問去 依家直頭有香港員工幫你
有無人知如果香港人 有無可能去美國親身開到JP Morgan呢D超大銀行普通戶口 (即係唔使放數十萬個D) ? 除咗月餅罐外 都希望仲有其他方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞