日本鐵道消息及旅遊情報交流區(88)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
ICOCA & HARUKA 優惠票只可以用icoca 買,其他IC 卡唔得
不過10月1日起停售
改為網上售票
想問下今年立山黑部行李託運無送到長野站,運行李點會最快

Plan 咗行程最後一日去,本身打算長野拎返直殺返羽田凌晨走

前一晚住富山,用黑貓送去機場單日應該都趕唔切
落到月台先買最快
如果你肯定會搭Skyliner
但係未確定班次
上官網買都得
早多幾日寄,然後指定日子送達
同到時買有冇分別? 因為其實都要去counter 排隊換飛
用suica 入閘,再係月台買特急券
可以用機scan QR code 揀位揀班次
交通系英文/日文點講
我嗰次唔記得係直接指住部機 做拍卡個動作
定係指住個ic card貼紙
叫google translate讀一次咪知
意思係 十月之後想用jr haruka 去京都要經網上預購
到時候再出示證明拎實體飛
或者你可以用正價買
有冇得賠
睇返後續好似車掌只係安排左另一個位比佢

原本南風3号既第2卡應該係2750形,但係比人換左2700形落去(2700系只有2750形先係13排,其他都係得12排)
賠返個吉位畀你囉
冇㗎啦
東仔d staff會唔會太癲,啱啱apply想改記名式suica入面名嘅カナ,明明響對應時間外,但係都唔夠15分鐘就覆返我
五能線は、大雨の影響で、能代~深浦駅間で始発から終日運転を見合わせます。線路設備に大きな被害が確認されているため、線路設備等の復旧を行い、8月11日(金・祝)始発から運転を再開します。東能代~能代駅間で一部列車が運休となります。
有位咪叫你坐另一個位
其實整好左幾多日?
想問下 山陽&山陰地區鐵路周遊券 見到佢官網寫左
* 無法搭乘以下列車。
- 東海道新幹線(新大阪⇔東京)

如果三宮去關西機場可唔可以 A 東海道、山陽本線 > 大阪> JR haruka?
定只可以 JR 超級白兔 > JR haruka
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/sanyo_sanin/#accommodations
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞