日本鐵道消息及旅遊情報交流區(88)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
剛剛喺名古屋駅月台就見到呢d嘢
趁未打風前去遊下車河先
https://twitter.com/nhk_hokkaido/status/1690995851613585408?t=uXs05CAj6y5tQgpiiptG_Q&s=19
【お盆直撃 運休続くJR石北線 】

JR北海道は復旧工事が長引いていることから
少なくとも今月17日までは運休し、
代行バスの運行を続けていますが、
お盆の期間に大きな影響が出ています

幫緊你幫緊你
直江津去緊長岡之間列車遇上白卡乘客好在唔係ワンマン,但兩個車掌都搞唔掂
想問下各位師兄
如果我想十月三、四、五號用JR東京廣域周遊券​
我提早一個月上網買係咪都係要比新價

好喇,玩到要落埋車
開多幾班代行直達巴士算喇
搞乜嘢?
佢喺柏崎駅上車,講嘢已經好奇怪,佢喺閘口已經係用爬既方式上車,仲夾到手指,搞左一輪佢又話無事,咁2個車掌就扶佢坐好(已經遲4分鐘開車)
之後過左幾個站佢又突然喺櫈上面成個人跌落嚟,2個車掌又問佢有無事,佢又話無事,其中1個車掌Call左控制中心等指示
然後再開多一個站,到站嗰陣佢就爬落車,但爬落車就成個人跌左落月台,頭落地流血,1個車掌再Call控制中心拎指示,另1個就扶佢入待合室又幫佢叫左白車(依家遲9分鐘左右,車掌每個站好似只停左10秒就開,要追時間)
真攞命
舊價
不過2位車掌都犀利,追到長岡只係遲1分鐘
運轉士
正常時間表係有set buffer 預券少時間俾司機追時間用
唔係個延誤永世都係到
係1位運転士+2位車掌
但有時候延誤一直都存在,而且仲愈來愈多,いなほ就係一個例子
而家坐緊太多線keep住delay
唔知係咪個運轉士係新人,要有人傍住佢,然後one man列車變two man,個運轉士又手忙腳亂咁,個個站都隔好耐先畀人開門
個delay雪球越滾越大
落到地都走唔到

唔該ching
打風岡山去大阪新幹線停駛
係咪冇其他路係四國去大阪
我個fd聽日飛名古屋, 但因航又無話停, 唔知佢點算
可能喺機場玩2日
新幹線都停你覺得仲有其他火車巴士行到
可以check MyHKG
因航出左通告啦, 536改星期三飛, 你個FD鐘意去香港機場訓多晚都OK既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞