日本鐵道消息及旅遊情報交流區(88)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
懷疑好多人真係以為去東京只可以用閪瓜,去大阪只可以用鴨嘴獸
留名
真係好撚鳩,張蟹貨welcome suica要機場先有得賣都CLS
東京市區真係叫人去東海counter買TOICA
TOICA都係一樣用法姐
東日本地頭出卡唔方便呀
東海道新幹線車站先有得買

朋友剛去旅行仲心急話去買西瓜
提佢可以用鴨咀獸佢好驚訝
LM

我覺得下個Post要加落去好似日經咁
我有朋友差唔多六七年無去過話搵唔到張卡去左邊
我話我有︳借比你
都話日本買一張已經差唔多全國通行,如果去日本買一張都唔係好煩姐

反而又借又還咪重煩
咁都唔洗轉,直接開張新嘅咪得
講緊依家好多人話買唔到SUICA/PASMO講到好慘咁嘛
純想講如果買唔到,咪借一張咁

無咩
買其他啦屌🙄🙄🙄其他又唔係用唔到
跌pass 要即時處理,唔好繼續行程
一開始講緊經綠窗/NewDays賣唔洗俾啲炒家買晒
而家有冇炒家加埋價

DAY 7會買JR, 如果咁樣plan, 買 山陽&山陰地區鐵路周遊券 7日 2萬yen 抵唔抵?
猶豫緊定係玩5日 唔去米子+鳥取 DAY 11福岡機場走
咁我就會買 岡山、廣島、山口地區鐵路周遊券 5日 1萬5 yen
各位會點揀, 唔知有無post錯區

好耐冇入嚟啦,留個名先
想問下由關西機場去osaka metro 本町站應該搭咩去好?

乗換案内話搭南海空港到難波轉osaka metro 嘅御堂筋線到本町站

但酒店嘅建議係搭haruka 到天王寺站再轉osaka metro 嘅御堂筋線到本町站

我見去到機場可以買Icoca +haruka 來回套票,係咪買呢個抵啲?如果搭haruka 來回嘅話轉車時洗唔洗插飛出閘再嘟Icoca 入閘轉車?回程時係用番同一張飛?

第一次去大阪求鞭細力啲 真係咩都唔識愈資料搜集就愈多問題
你Day 2-3同Day 6-7係九州打算自駕?
兩種都得,但南海轉osaka metro有張企劃券會平啲
https://subway.osakametro.co.jp/tw/guide/page/otoku-joshaken_tsunen.php#chikatoku

Haruka唯一好既野就係有行李架,個位舒服啲
成田得一個aeon mall obly
唔計一頭一尾 共十一日 5+7 兩張pass?
day 12 有機會唔使用pass
直接 南海+ 紅色線 .如果一落機就已經行街,分分鐘行到本町添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞