工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
我負責維修嗰座大廈外牆石屎剝落,雖然冇人受傷,但我老細就牛咁眼望住我出急修單,叫判頭埋位租車搭棚都要搞幾日;

上年7月28日晚,紅館冧咗部大屏幕,阿Mo而家先手腳有知覺,但成單嘢除咗康文署ban吊掛外,政府到今日檢討咗啲乜?

前排天秤冧完一座又一座,冧到責死咗個年青有為嘅行家,今日精進重喺度請緊人,請問政府跟進完有咩結論?

好多業主鍾意裝修到自己間屋獨一無二,開放式廚房冇smoke頭冇sprinkler頭,不分主力牆定磚牆係唔係都打咗先,有冇入則大家心知,分分鐘你識嘅親友都有份咁做,而家康城單嘢黃咗之後,請問政府有咩措施防止同打擊?有咩方法搵到出嚟出信還原?唔怕釘契嘅又點迫人還原?

重未計千千萬萬嘅村屋僭建,講咗十年都重係咁多村屋僭建。

以上例子,除咗同自己份生計有關之外,邊樣係跟進完做咗嘢重要令市民安心晒先?Surveyor都只係幫手搵個問題,但問解決解者同監工一定係工程業界,責無旁貸!
鬼唔知呀媽係女人
咁你依家target有eligibility入去政府做AE嘅係kongu仔吖嘛
咁你係咪應該去kongu搞talk去吸納你想要嘅人才
而唔係用啲似是而非嘅野喺呢度妖言惑眾
用個假象水其他非kongu graduates入engine
呢啲咁簡單嘅野唔使我教呀
冇啲logic點撚樣做阿sir呀
有無師兄知道呢間野,好同好做?朝9晚6? 入去做Engineer 有無5皮野一個月
生不逢時
想當年頭幾屆DSE個分 而家已經夠入到HKU CIVIL/三大BBA
入一大civil 9fingfing點都開心過UST CHUR住爛GRADE
香港工程 唔洗rocket science 唔洗整飛機
我上面講條path 可能比 本身讀書叻既人
其它大學畢業生喺私人公司train 返幾年之後
過程可能辛苦少少 有番咁上下經驗同人脈
都有好多人上返曬岸/入到政府
又真係喎,你冇講錯喎
咁大家要放長雙眼睇,嚟緊嘅地盆安全、工程質素、監管制度等等係咪有明顯改善喇,講真會死人㗎,而且死咗幾個㗎喇

另外,露天廣場變咗「Pizza」同「Piazza」呢啲咁少嘅事都錯得嘅(雖然關則師事),未來嘅工程會訓練到咩人才,特別係行Scheme A紙上談兵同埋一班大陸互認資格嘅,大家都拭目以待
想問下入政府嘅工程師 用咩基準黎揀?經驗?抑或又係面試鍾意你就揀你
感覺都睇重Skill set有幾闊同埋表達溝通能力
同埋睇個人誠信
呢間算係電子界福音 人工都還可以
師兄,有無salary scale 做參考過幾日見工
跟政府pay scale就得
大家都好期待你賽後包膠
靚女(加埋名牌大學/hku 就=直入)

男人就

1)識唔識寫cv
2)interview skill, social skills, entertain interviewer
3)working experience
1係老豆係唔係入面做
有子女跟隨爸爸的步伐參加機電署訓練計劃
https://lih.kg/3419895
機電署除了有「父子兵」,還有父女檔。

Joyce小時候受到爸爸的啟發,對工程產生興趣,與爸爸一起上班,更令她猶如重返童年時期。

見習工程師蔡樂晴:「上班下班都會一起,見面時候都會多了,談天時間都會多了。而很特別是令我想起小學爸爸媽媽一起接送我上學的情景。」

總技術主任蔡建偉:「正所謂『養兒一百歲,長憂九十九』,每個父母做甚麼都會擔心,加入機電署就沒有擔心。」
============================
仲要老豆做CTO/AD以上先有用
呃人入工程嘅出街俾屎淋
CTO同AD差九廿幾級啦 CTO喺technical grades就可以打橫行姐
其實香港真係好奇怪
人哋外國engine勁人係入tech/defence/aero/automobile大公司做engineer搞real engineering嘢
香港engine勁人就爭住入政府做食評家,又或者衝mps包底專科second degree
有rocket science/整飛機咪又係睇你bachelor係咪讀嗰科
外國大把BME(真係develop medical device嘅engineer,唔係glorified technicians)ug都唔係讀BME,香港第一時間已經閘鳩咗佢哋
半導體device工程就直頭有physics同chem撚做工程師,嚟到香港又係見ug non-BEng即刻閘
aero都physics人做工程師

所以就算有呢啲real engineering,啲人都會衝政府
因為本身套制度同專業認知都跟唔上時代
就算係AE都冇位啦 親生仔都唔係包上 難入過graduate咁多
咁講真入政府工程都付出唔少血汗嘅
有冇人知今年政府請成點 上年12月尾in 4月放榜收到Waiting list, 到而家8月都未有消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞