工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
Z巴入左黎未
CIC PR 狗
普通政府工程師 ~ 2千個 70k-115k
係私人公司已經係接近top management 先有既價
即係要管幾條team/ 1個department
你唔做大把人做
乾收銀狗表示
大學畢業嗰下入唔到政府
屋企冇識人做政府大粒野
已經可以轉行

堅持落去唔係唔得
先比廿個讀個19master
再用連登FG 價嘅一半做四五年考牌
(瘋狂ot 就梗)
唔好彩要考多幾次
Chartered 再每年in 一次政府 排隊入去
醒嘅大概三四年都有機

但喺你考緊牌嘅時候你嗰班做保險做紀律部隊做EO嘅已經月入50k 以上
識氹老細嗰班再高啲人工

btw 水人入行可恥
樓主有份唱傲程?
起底,PR狗,上一頁
香港工程95%都係得起樓
私人市場charter 咗都50-60k
其實講返入學分數來講都算fair
Zoom interview 令到好多人上岸
真,哈哈,懐疑passing rate 達到70%
C+0 50k 嘅乾收銀暫時淨係聽過一間
攞呢個價星期六日都要ot
其他最多四字頭

Contractor 應該有
返星期六 日曬夜曬
一個人上十個名 永遠做下把位比人撚

其實唔反對攞個心出嚟做工程嘅人去做
但都想指出其實喺香港呢個專業係連保險EO 都不如
冇工程夢 為錢嘅 入唔到政府已經可以諗轉行
老師十年都無75k,護士都係,根本工程好好搵
我計gross income
計埋bonus 13month pay
profit sharing
笑死 樓主肯定係HKIE 咩咩師傅薈呀ACE 呀嗰啲committee
各位中學大學畢業嘅bb 記得問清楚行內人先好㨂自己條路
唔好信政府佬同HKIE 打手
工程 輸頭贏尾
AO EO每年得百幾個位但就有幾萬人有資格去考
除非語文能力特別好 唔係嘅話就算唔揀工程呢條路都唔代表你考到AO EO 呢種比較根本就多鳩餘
其實真係高分簡到hku工程又拎到first Hon
好大機會入到 政府engineering graduate program
見習完考到牌 直上 professional grade pt 32

其實工程 收生分數 同 回報 都比較成正比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞