工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
話時話我都唔明點解…睇嚟HKIE 識人緊要啲
HKIA/ARB 點辛苦都大部分人8年內搞掂…😂
科科都辛苦 點解要揀科冇女既辛苦科黎讀
唔係親生仔入政府 好多都係consultant technical director, associate director etc

一係就好smart好吹得的young engineer.

所以真係勁人俾政府請晒入去做行政野業界無晒人識做design
完Scheme後連考幾次都pass唔到就可能係啲老屎忽玩嘢姐
但如果有心考HKIE磨足十鳩幾年但就連老人牌都玩唔掂 咁應該係個人有問題啦
咁揀醫護老師重女
不過有無毒撚份另計
化工,航空,資訊都係廠?

香港工程真係只得起樓
佢地係呢d環境讀書或多或少都會脫到毒既我諗
做到director呢啲位仲點會仆入政府做E啊
佢哋升到呢個級數即係喺自己公司有碼頭上到位 如果真係咁想出MPS糧拎housing就直接舉手轉去公司啲RSS位度做啦直入SRE甚至CRE都得啦

同埋入政府嗰啲絕大數唔係design叻而係talk得同寫得
政府interview同written根本就分辨唔到你design有幾多功力 唯一考到就係你把口同枝筆有幾吹得
所以大把政府E都係離撚晒地淨係識睇住份GS PS喺度鳩出信但就永世都唔識點樣去實際解決個問題
又水人
consultant 邊有2得做2年有10萬蚊,而家講緊75k point 32 starting, 2年mps 35+housing . 本身office 人係唔會做到sre。因為client 唔係傻,2來cre 自己有班底。 完全2回事。

Aecom technical director 都俾唔到。
正苦工程真心好做 日日玩手指
香港除左起樓仲有咩工程
醫護有得分差唔差咩
你幾差都有政府point 做reference
叫人做工程
全部都係仆街
Grad E 起薪1.8萬
太過真實
IT : 會計撚入Big 4考埋牌做幾年升M就年薪輕鬆過百萬 又唔駛日日驚住俾公司裁員 我哋underpaid啦

醫護 :工程班毒撚唔駛返shift對住屎尿血仲飛做幾年考埋個牌入政府未夠三十歲就輕鬆月入十幾萬 我哋underpaid啦

老師:IT狗入GAFA做或開startup喺屋企寫吓code畢業幾年隨時就輕鬆搵過千萬 仲要唔駛夜晚返屋企改薄到星期六日又要帶活動 我哋underpaid啦

工程 :讀唔成書入教大一出嚟就三皮起跳唔升職都七皮max 又唔駛日曬雨淋企喺個site俾上家指住嚟屌 仲可以日日朝八晚四準時放工每到大時大節又有廿鳩幾日假 我哋underpaid啦

會計 :醫護就爽啦 一畢業就有牌個個一出到嚟就閒閒哋都四五皮嘢又唔駛朝九晚十二咁OT 仲要喺公院做幾年轉出嚟私院或者私人執業輕鬆就月入過百萬 考埋專科仲隨時做埋月球人 我哋underpaid啦

過於真實
From轉載
gloria
明明工程師咁撚高人工
起薪4雞幾
你班工程狗日日係到屌鬼
次次呢啲鱔稿都拎政府個pay scale出誤導人

隻字不提出面市場人工只係得一半左右

呃人入行正仆街
依家考政府E有written咩
最少你講果樣野 工程係無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞